Vant anskaffelsespris: Den gav oss god drahjelp!

Anbud365: Vant anskaffelsespris: Den gav oss god drahjelp!Kirketorget i Moss, ved Moss kommune, vant sist høst pris for etisk handel, "Ikke for enhver pris". (Foto: KLP/Nils Fredrik Wisløff–Høgestøl)

Skriv ut artikkelen

Å få en anskaffelsespris er en god hjelp for fremgang og forståelse for det man kjemper for. Det bekrefter tre av dem som ble prisbelønt i fjor: Leverandører fremskynder miljømerking av produkter, lettere å argumentere for etisk handel, og positiv kulturendring hos sluttbrukere ved innføring av elektroniske verktøy.

Å bli prisbelønt er stimulerende, og kollegaer og andre nærstående gleder seg sammen med de som har vunnet. Etter noen måneder er hverdagen igjen tilbake. Hva står da igjen av prisoppmerksomheten? Har den satt noe varige spor. Anbud365.no har spurt tre av de fem offentlige virksomhetene som vant priser knyttet til anskaffelser sist høst.

Fredrikstad kommune

Fredrikstad kommune fikk i mai i fjor Svanemerkets pris for beste innkjøpspraksis. De hadde benyttet Svanemerket i flere konkurranser, vektet miljø 50 %, og vekket «dormende» bransjer: Innkjøpsrådgiver Jorunn Amundgård, som mottok prisen på vegne av kommunen, sier at prisen var en flott anerkjennelse på jobben som de hadde gjort, og en inspirasjon til å fortsette arbeidet med å fokusere på miljø i anskaffelsene.

– Konkurransene vi har gjennomført, viser at det nytter og at det er mulig å få gode anskaffelser med riktig fokus på miljø. Både når det gjelder å identifisere relevante anskaffelser, og ved å finne gode krav og kriterier som er mulig å evaluere og som bidrar til at vi kan belønne de leverandørene som legger ned ekstra arbeid for å dokumentere miljøegenskapene ved produktene de tilbyr.

– Det er, fremholder hun, også gledelig å se at etter å ha møtt våre krav i konkurransen er det flere leverandører/underleverandører som er i gang med, eller som planlegger å sette i gang, jobben med å svanemerke flere produkter eller produktserier.

Drammen kommune

Drammen kommune vant sist høst Anskaffelsesprisen 2015 i kategorien “Digitalisering”. Det er Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) som står bak prisen. Juryen mente at virksomheten har jobbet meget bra med digitalisering og er et forbilde for andre for hvordan digitalisering kan bidra til å oppnå store gevinster innenfor anskaffelsesområdet.

Innkjøpssjef Morten Deol i kommunen var med og tok imot prisen. Han peker på at anskaffelsesprisen har gitt Innkjøpsavdelingen i Drammen kommune positiv oppmerksomhet eksternt og internt, fra toppledernivå og gjennom hele organisasjonen.

–  I arbeidet med våre digitaliseringsprosjekter har det vært diskusjoner rundt både finansiering, ressursbruk og prinsipielle beslutninger, og det har til tider vært ”smertefullt” å innføre e-handel og KGV. Heldigvis merker vi en positiv kulturendring blant våre sluttbrukere, kompetansen øker og gevinster realiseres.  Vi er på ingen måte ferdig med vårt IKT–arbeid, men prisen anerkjenner det vi har fått til så langt og de investeringene som har blitt gjort. Ikke minst motiverer prisen oss til å fortsette arbeidet.

Moss kommune

Kirketorget i Moss, ved Moss kommune, vant sist høst pris for etisk handel, “Ikke for enhver pris”. – Moss kommunes etiske innkjøp kan inspirere andre kommuner som skal i gang med signalprosjekter, mente juryen. KLP sponser prisen, som deles ut i samarbeid med Initiativ for etisk handel og Difi.

Prosjektleder Sara Hagerup og rådgiver Cecilie Kildahl – begge i Moss kommune, slår fast at kommunen er beæret over å ha fått prisen. – Prisen forplikter ytterligere i det videre arbeid med etisk handel. Vi er blitt enda mer bevisste på etiske aspekter ved anskaffelser. Det er bedre å ta små skritt, som er godt forankret, framfor å gape over for mye. Dvs. at vi velger ut en anskaffelse om gangen hvor vi setter ekstra fokus på etisk handel.

– Prisen har gitt oppmerksomhet, og gjennom det er forståelsen for arbeidet økt. Mye, krevende arbeid gjenstår, men det er lettere å argumentere for at vi skal ha ekstra fokus på etisk handel etter at vi fikk prisen, understreker Hagerup og Kildahl i Moss kommune.

Bli den første til å kommentere på "Vant anskaffelsespris: Den gav oss god drahjelp!"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.