Var han med i evalueringen av eget selskap eller ikke?

Anbud365: Var han med i evalueringen av eget selskap eller ikkeBrita Kleivan er konst. kommunedirektør i Sortland, der man har evaluert tilbudene i en anbudskonkurranse ikke helt uten kommunikasjons-utfordringer (foto: Sortland kommune).

Skriv ut artikkelen

En prosessveileders tilstedeværelse ved evalueringen av tilbud i en anbudskonkurranse i Sortland kommune skapte over gjennomsnittet mediestøy. Den oppsto da det ble klart at firmaet veilederen var ansatt i, var blant tilbyderne. Så, var han med under hele evalueringen eller ikke – eller var han bare med i deler av evalueringen? Det avhenger av hvem man spør når og om hva, ser det ut for, men mye tyder på at veilederen ikke var med da «hans selskap» ble evaluert, bare etterpå. Eller?

Saken var først omtalt i lokalavisen vol.no, og den handler om en anbudskonkurranse knyttet til et museumsprosjekt. En rådgiver til prosjektgruppen skulle rekrutteres, og blant de fire tilbudene som kom var også et fra et firma som allerede var representert i forprosjektet – som prosessveileder.

Var med under evalueringen

Ifølge kommunens innkjøpssjef til vol.no var denne prosessveilederen med under evalueringen av innkomne tilbud, inklusive tilbudet fra hans eget selskap. Tildelingskriteriene var pris 30%, cv 40% og oppgaveforståelse 30%. Av tildelingsbrevenes fremgår det at det var oppgaveforståelsen som var klart mest utslagsgivende.

På spørsmål om kommunen hadde vurdert om det forelå inhabilitet eller om prosessveilederens deltakelse innebar noen form for konkurransefordel for eget selskap, er svaret at dette er vurdert og kvittert ut. Prosessveilederen hører hjemme i en annen del av firmaet enn det som hadde levert tilbud i konkurransen.

Var ikke involvert

Nå var det slik at det aktuelle selskapet ikke kom spesielt godt ut av vurderingen av oppgaveforståelsen. Og det var et Oslo-firma som dro av gårde med kontrakten. Sistnevnte var nest dyrest, prosessveilederens firma dyrest.

Så brakte lokalavisen kommunens tekniske sjef på banen. Han kunne fortelle at forholdet mellom prosessveilederen og kommunen i forbindelse med denne konkurransen – når det ble klart at prosessveilederens firma skulle delta – på et tidlig tidspunkt var avklart. Han var ikke involvert da tilbudet fra dette firmaet ble vurdert, han ble koplet av saken.

Koplet på igjen

Men etter den første evalueringen, da det ble klart at prosessveiledrens firma ble rangert nederst sammen med et annet tilbud, ble prosessveilederen igjen koplet på. At forklaringene spriker her, tilskriver teknisk sjef kommunikasjonen i saken, at den først var muntlig og at innkjøpssjefen avviser å ha bekreftet at prosessveiledren ha deltatt i eget selskap.

Så viser avisen frem en mer detaljert versjon av intervjuet med innkjøpssjefen. Da melder teknisk sjef at kommunikasjon ikke er enkelt, og at den aktuelle anskaffelsen er til ytterligere læring for kommunen – på flere områder.

Bli den første til å kommentere på "Var han med i evalueringen av eget selskap eller ikke?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.