Vi fant, vi fant – stedet å starte letingen etter «særlige behov» for lærlinger

Anbud365: Vi fant, vi fant – stedet å starte letingen etter «særlige behov» for lærlingerAnbud365 fant først etter en spørrerunde på et par uker svar på hvor en innkjøper bør starte sin leting dersom det er aktuelt tå stille lærlingkrav: Hos Utdanningsdirektoratet, der Bente Barton Dahlberg for tiden er fungerende direktør.

Skriv ut artikkelen

Å få svar på hvor man kan finne ut i hvilke bransjer det er «særlige behov» for lærlinger, viste seg ikke å være så enkelt. Utdanningsdirektoratet sendte oss til Nærings- og fiskeridepartementet, DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) til Kunnskapsdepartementet. Som var ett adresse. Her kunne de fortelle at det er mye godt om dette – nettopp – på DFØs sider og at det er – aha! -Utdanningsdirektoratets statistikk som er utgangspunktet. Resultatet av vår runde er at her er det et godt utgangspunkt for den som skal stille lærlinge-krav.

En innkjøper hos en offentlig oppdragsgiver skrev til oss i slutten av november, og lurte på om offentlige oppdragsgivere egentlig følger nok med på hva som er behov for av lærlinger? Er vi som offentlige som offentlige oppdragsgivere flinke nok til å vurdere hvor det er særlig behov? Alle er vel kjent med at vi skal stille krav til lærlinger inn for bygg og anlegg, men hva med de andre yrkesfagene? Spørsmålet er hvordan kan vi som oppdragsgivere passe på at vi stiller riktige krav, og hvilke bransjer det er et «særlig behov» og i hvordan skal vi stille kravet: Kvalifikasjonskrav, minstekrav, tildelingskriterium eller kontraktskrav?

I 2017 ble offentlige innkjøpere pålagt å stille krav til lærlinger i offentlig kontrakter.

Det finnes et unntak i forskriften hvor det i § 7 står:
§ 7.Særlig behov for læreplasser

Plikten etter § 6 gjelder bare dersom det er særlig behov for læreplasser innenfor bransjen.

Særlig behov for læreplasser er det i en bransje når det ved siste søkning til videregående opplæring var klart flere søkere til læreplass innenfor et utdanningsprogram enn antallet inngåtte lærekontrakter innen samme program.

Anbud365 tok jobben med å prøve å få svar på hvordan kan vi finne om det er særlig behov, og begynte med DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) og Utdanningsdirektoratet fikk spørsmålet. Poenget vårt var å avdekke hvor en innkjøper kan finne ut noe om i hvilke bransjer det er særlig behov. Uansett hvordan man i en anskaffelse skal stille lærling-krav må man først vite om det er særlige behov i den bransjen anskaffelsen gjelder.

Hvem vet noe?

Etter mye leting fant Anbud365 at definisjonen på særlig behov gjelder hvis det er 10% som ikke har fått lærlingplass. Statistikken viser dermed at det er særlig behov innenfor alle fagområder. Alt fra transport, helse, IKT, bygg, matfag …  Faktisk viser statistikken at det er flest lærlinger i % som får lærlingplasser innenfor bygg og anlegg.

Fra DFØ fikk vi vite at det er Kunnskapsdepartementet som svarer på spørsmål om saken, Utdanningsdirektoratet mente det var Nærings- og fiskeridepartementet som forvaltet ordningen og måtte kunne svare.

DFØ hadde rett. Kunnskapsdepartementet svarte Anbud365 at dette allerede var «… godt forklart på DFØs egne sider». Og de gjorde rede for når det må stilles krav om lærlinger, i tillegg til at de gav oss en lenke til en beskrivelse av når det er særlig behov for læreplasser. Den lenken viste oss til DFØ-nettsiden anskaffelser.no.

Her finner man om det er «særlige behov»

Der kan vi lese at det er Utdanningsdirektoratets statistikk som er som er utgangspunktet når man skal vurdere om det er særlig behov i en eller annen bransje.

Og det er behovet for lærlinger innenfor et helt utdanningsprogram som skal legges til grunn for vurderingen. Dessuten, skriver DFØ, det er det nasjonale behovet for læreplasser som skal legges til grunn, fordi konkurransen om kontrakten vil være åpen for leverandører fra hele landet.

Anbud 365 har ikke funnet ut om offentlig arbeidsgivere er flinke nok til å stille krav til lærlinger i øvrige fagområder, eller om dette bare er en konsekvens av at informasjonen til dels kan være vanskelig å finne. Eller er det fordi offentlig oppdragsgivere ikke er klar over at de også har et krav til å stille lærlingekrav for alle tjeneste kontrakter …?

Bli den første til å kommentere på "Vi fant, vi fant – stedet å starte letingen etter «særlige behov» for lærlinger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.