Vil du ha oppdrag for det offentlige etter nyttår trengs skjerpet salgsinnsats

Anbud365: Vil du ha oppdrag for det offentlige etter nyttår trengs skjerpet salgsinnsatsDe fremmøtte på Fagdagen til Anbud365 og advokatfirmaet WikborgRein lyttet med stor interesse til den kunnskapen som senioradvokatene Line Camilla Werner og Alf Amund Gulsvik delte med dem.

Skriv ut artikkelen

Når den nye nasjonale terskelverdien slår inn fra årsskiftet, endrer situasjonen seg for de som er opptatt av å levere til det offentlige. De må lete seg fram til aktuelle oppdrag, og «selge seg inn» til aktuelle offentlige oppdragsgivere. Det blir som å kapre oppdrag i det private – godt innsalg kan gi muligheter for oppdrag. Man kan ikke lite på at man lenger finner alt på Doffin. Dette var blant noe av det som kom fram på Fagdagen som Anbud365 og advokatfirmaet Wikborg Rein arrangerte i går, onsdag 14. desember.

Representanter for 21 leverandører og 10 oppdragsgivere i tillegg til fire interesseorganisasjoner deltok på Fagdagen– et samarbeid mellom Anbud365 og advokatfirmaet Wikborg Rein. Det faglige innholdet sto senioradvokatene Line Camilla Werner og Alf Amund Gulsvik fra WikborgRein for. De sørger for en omfattende og pedagogisk tilrettelagt gjennomgang av den nye loven med tilhørende forskrifter, vesentlig forskriften til loven, m.a.o. forskriften som skal gjelde for klassiske sektor (stort sett forvaltningen).

«Selge seg inn»

Salen engasjerte seg betydelig når det ble snakk om hvorledes man skal kunne skaffe seg kunnskap om oppdrag under den nye terskelverdien. Her blir det jo ikke kunngjøringsplikt, bare bestemmelser i loven om hvorledes oppdragene kan/bør bli kjent. En løsning er å kontakte aktuelle offentlige oppdragsgivere og «selge seg inn». Er man kjent med at det er en aktuell konkurranse kan man be om å få konkurransegrunnlag tilsendt. Det skal mye til at man får et nei som svar.

Dersom man gang på gang ikke får være med i konkurranser kan det være at ledelsen i den offentlige oppdragsgiveren bør kontaktes, ble det foreslått. Likeledes kan kommunale kontrollutvalg være stedet man kontakter, ettersom disse har som oppgave å se til at kommunen følger lover og regler.

Når gjelder de forskjellige forskriftsdelene?

De to senioradvokatene la fram en oversikt over forskriftens inndeling (klassisk sektor): Del I gjelder alle anskaffelse rover 100 000, del II varer og tjenester mellom NOK 1,1 og 1,75 mill (andre enn staten), særlige tjenester over NOK 1,1 mill og bygge– og anleggsarbeider mellom NOK 1,1 mill og 44 mill. Del III gjelder varer og tjenester over NOK 1,1 mill (staten), varer og tjenester over 1,75 mill (andre enn staten) og bygge– og anleggsarbeider over 44 mill. Del IV omfatter helse– og sosialtjenester over NOK 6,3 mill.

Dynamisk innkjøpssystem

Ordningen med dynamisk innkjøpssystem (DPS = Dynamic Purchasing System) er forenklet og effektivisert i det nye regelverket. Fram til nå er det stort sett bare på Vestlandet – med Bergen kommune i spissen, som har benyttet dette verktøyet. Ordningen skal ikke lenger nødvendigvis være tidsbegrenset, det er ikke krav om forenklet kunngjøring ved hver enkelt kontrakt, og fristene er forkortet tilbudsfrist ned fra 15 til 10 dager). Når de som tilbyr KGV (konkurransegjennomføringsverktøy) kommer med denne muligheten, kan det være at denne prosedyren brer om seg i betydelig større grad enn hittil.

En viss usikkerhet var det blant deltakerne på Fagdagen når det gjaldt hvilke krav som ville gjelde for elektronisk signering av tilbud. Praksis hittil var åpenbart også noe forskjellig.

Tilbudskonkurranse

I sin gjennomgang kom de to senioradvokatene også innom den såkalte tilbudskonkurranse–prosedyren som gjelder i del II i forskriften om offentlige anskaffelser (klassisk sektor). Utgangspunktet er åpen og begrenset tilbudskonkurranse, men der oppdragsgiveren kan velge dialog eller tradisjonell anbudskonkurranse etter at tilbudsfristen er kløpt ut. Dialogen kan i så fall omfatte alle sider ved tilbudet, og man kan ha dialog med en eller flere leverandører. Det er krav til likebehandling og taushetsplikt.

NB: Nærings– og fiskeridepartementet produserer løpende veiledninger til det nye regelverket, følg med her.

Bli den første til å kommentere på "Vil du ha oppdrag for det offentlige etter nyttår trengs skjerpet salgsinnsats"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.