Vil gjøre innsynsprosessen mest mulig rettferdig og forutsigbar

Anbud365: Vil gjøre innsynsprosessen mest mulig rettferdig og forutsigbarHadde det vært mulig å få innsyn i de mest relevante vedtakene som er gjort av Fylkesmannen på sladding av informasjon i tilbud ved offentlige anskaffelser? Dette er spørsmålet som Stavanger kommune ønsker seg svar på fra Fylkesmannen i Rogaland, her ved fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa.

Skriv ut artikkelen

Stavanger kommune er opptatt av å gjøre innsynsprosessen mer rettferdig og forutsigbar for leverandørene. På planen står derfor å få økt forståelse av praksis i relevante innsynssaker og bli mest mulig oppdaterte på hvilke vedtak som er gjort. Men da trenger man oversikt over de vedtak som Fylkesmannen har fattet i ulike innsynssaker. – Det kunne vært en tanke at alle vedtak fra Fylkesmannen hadde blitt samlet og systematisert for innsynsaker i anskaffelsesprosesser, heter det fra kommunen.

For en tid tilbake mottok Fylkesmannen i Rogaland en epost fra Stavanger kommune:

– Vi i Stavanger kommune som arbeider med offentlige anskaffelser har gjentatte ganger kommet i diskusjoner med tilbydere om hvor mye informasjon som skal holdes tilbake fra offentlighet, står det i eposten som Anbudf365 har fått tilgang til. Dersom vi får en innsynsbegjæring, ber vi tilbyderne oversende et såkalt «sladdet» tilbud der informasjon de selv anser som taushetsbelagt er strøket over med svart. Problemstillingen er at noen tilbydere ønsker å holde tilbake mest mulig informasjon, mens andre leverandører vil at mest mulig skal være offentlig. For å sikre lik behandling av leverandørene må vi ofte inn og overstyre leverandørenes sladding, og dette kan være både tidkrevende og lett for å ende opp i konflikter.

Ikke oversikt over ulike innsynsvedtak

Det vises også til et konkret eksempel i eposten: – I et anbud nylig viste for eksempel tilbyderen til 09/6241 der fylkesmannen besluttet at «den konkrete kombinasjonen av produkter som tilbys i anbudet [ikke var] alminnelig kjent, eller tilgjengelig for konkurrenter på selskapets nettsider. Fylkesmannen finner på dette grunnlag at det vil være av “konkurransemessig betydning” for … at opplysningene hemmeligholdes». Vi valgte å følge den samme linjen i vårt anbud, men vi må innrømme at vi ikke har hele oversikten over om det er andre vedtak som har gått andre veien.

Og spørsmålet til Fylkesmannen er da:

Spørsmål til Fylkesmannen

Hadde det i den anledning vært mulig å få innsyn i de mest relevante vedtakene som er gjort av Fylkesmannen på sladding av informasjon i tilbud ved offentlige anskaffelser?

Såvidt Anbud365 erfarer har ikke kommunen i skrivende stund fått svar fra Fylkesmannen. Rådgiver anskaffelser og kontrakter i kommunen, Jone Haugland, sier til Anbud365 at det ikke var noen konkret sak som utløste behovet for å skrive til Fylkesmannen: – Vi har god praksis på behandling av innsynssaker i dag. Vi tror likevel at en bedre kjennskap til Fylkesmannens behandling av relevante saker kan bidra til å videreutvikle vår forståelse av offentlighet i offentlige anskaffelser, sier han.
Når Fylkesmannen svar innkommer, er det kommunene hensikt å vurdere om det er aktuelt med en justering av dagens innsynspraksis.

Bli den første til å kommentere på "Vil gjøre innsynsprosessen mest mulig rettferdig og forutsigbar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.