Vil ha lengre oppstartstid i store NAV-kontrakter, minst seks måneder

Anbud365: Vil ha lengre oppstartstid i store NAV-kontrakter, minst seks månederStatssekretær Truls Wickholm (t.h.) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet i samtale med direktør Dag Atle Meinich-Bache i Fretex Jobb. Wickholm mente møtet var spennende og lærerikt - som belyste problemstillinger departementet vil se videre på (foto: Forbundet for Ledelse og Teknikk).

Skriv ut artikkelen

– Vi jobber nå aktivt med å få NAV til å starte sine anbudsprosesser tidligere enn i forrige runde. Vi ber om minimum seks måneder fra anbudet tildeles til vi er i drift, sier Dag Atle Meinich-Bache, direktør i Fretex Jobb, som er storleverandør av arbeids- og inkluderingstjenester til NAV. Mange store NAV-kontrakter har oppstartstid på mindre enn tre måneder og starttidspunkt ved St.Hans. – Vi har som mål at det skal være rimelig tid mellom signering og iverksettelse av kontrakt, sier Jan Erik Grundtjernlien, avdelingsdirektør i NAV, i en kommentar.

Grundtjernlien slår fast at NAV er avhengig av innspill fra bransjen for å kunne utarbeide og inngå gode avtaler innen arbeidsmarkedstiltak. – Vi har som mål at det skal være rimelig tid mellom signering og iverksettelse av kontrakt. Vi ser imidlertid hensikten med å starte anbudsprosessene enda tidligere og vil derfor vurdere å gå ut med en føring til NAV fylkene om dette, fremholder han. Vi er opptatt av at leverandørene opplever NAV som en god avtalepart og at anbudsprosessene fører til gode vilkår for leverandørene og de ansatte. Når det gjelder krav til kompetanse og innhold i tjenestene er det for tidlig å si noe konkret om dette nå, men dette er viktige temaer det er naturlig å diskutere i vår dialog med bransjen.

Fretex med statssekretær på besøk

– Fretex vil levere gode tjenester til NAV og til jobbsøkerne. Derfor ønsket vi å fortelle om de utfordringene vi som leverandør har og våre forslag til forbedringer. Det sa Meinich-Bache da statssekretær Truls Wickholm i Arbeids- og inkluderingsdepartementet var på besøk. Det var to tillitsvalgte fra FLT Forbundet for Ledelse og Teknikk som inviterte Wickholm. De er bekymret for utviklingen i arbeids- og inkluderingsbransjen, ifølge en pressemelding etter møtet.

NAV utlyser store kontrakter til en verdi på over fire milliarder hvert fjerde år, og mange av disse har kort oppstartstid. 17 av 30 kontrakter tildelt i 2019 og 2020 hadde oppstartstid på mindre enn tre måneder. 10 av disse 30 tiltakene hadde i tillegg oppstart 1. juli, noe som gjør det krevende å være leverandør, ifølge Meinich-Bache.

1758 jobbsøkere lyktes

Fretex har 32 avdelinger som tilbyr ulike NAV-tiltak, og i 2021 lyktes 1758 jobbsøkere med få seg jobb eller starte utdanningen. Resultatene er gode, samtidig som det er rom for forbedringer.

– De neste store anbudsrundene kommer i 2023 og 2024, og vi jobber nå aktivt med å få NAV til å starte sine anbudsprosesser tidligere enn i forrige runde. Vi ber om minimum seks måneder fra anbudet tildeles til vi er i drift. Det vil gi bedre leveranser til både NAV og jobbsøkerne, sier Meinich-Bache.

Usikre arbeidsforhold i bransjen

Fra tillitsvalgt-hold ble det hevdet at NAVs anbudsregime har ført til mer usikre arbeidsforhold i deres bransje. De krever at vanlige regler for virksomhetsoverdragelse gjelder i bransjen, og peker på at ansatte er sårbare dersom en annen bedrift vinner anbudet. I tillegg har NAV spesifikke krav til utdanning og kompetanse i anbudene sine som gjør at de med lang erfaring og ansiennitet, men som mangler formell kompetanse i form av bachelorgrad, risikerer å ikke bli godkjent av NAV.

Fretex er Norges største bruktkjede og en viktig del av Frelsesarmeen Norge. Fretex ble etablert som et industrihjem i Kristiania i 1905 under navnet Elevator. Siden da har Fretex jobbet for å gi mennesker og ting nye muligheter. Fretex er også Norges største arbeids- og inkluderingsbedrift.

Bli den første til å kommentere på "Vil ha lengre oppstartstid i store NAV-kontrakter, minst seks måneder"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.