Vil prøve å få store leverandører til å bruke små, lokale underleverandører

Anbud365: Vil prøve å få store leverandører til å bruke små, lokale underleverandørerGerd Helen Bø (SP) er ordfører i Suldal kommune i perioden 2019-2023. Kommunestyret med ordføreren i spissen har vedtatt ny anskaffelsesstrategi for kommunen (foto: Privat).

Skriv ut artikkelen

Kommunen skal utnytte handlingsrommet i loven og legge til rette for at lokale bedrifter kan delta i konkurransen. Under ellers like forhold skal lokale virksomheter prioriteres, heter det i anskaffelsesstrategien til Rogalands-kommunen Suldal. Kommunen skal prøve å få store leverandører til å bruke små lokale underleverandører når det passer seg slik. Også krav til avtalelojalitet er et eget punkt i denne strategien.

Suldal er en kommune i Ryfylke, nordøst i Rogaland, med tett oppunder 4000 innbyggere. I deres ferske innkjøpsstrategi for perioden 2021-2025 heter det at hovedmålet er gjennom gode innkjøp sikre bedre tjenester, bærekraftig utvikling, bedre sosiale forhold og økonomisk handlingsrom.

I hele 41 underpunkter konkretiserer kommunen så hvordan dette målet skal nås. Blant annet heter det kommunen skal forberede ny konkurranse i god tid før den gamle kontrakten går ut. På et tidlig tidspunkt skal så kommunen også ta kontakt med markedet/mulige leverandører for å få vurdert i hvilken grad markedet er klar for nye krav/endringer, inklusive strengere miljøkrav.

Høy kompetanse og avtalelojalitet

Kommunen skal, fremheves det i et eget punkt, ha høy kompetanse innen innkjøpsfaget, og innkjøpsansvarlig skal være faglig oppdatert til enhver tid. Det skal også bli færre og mer profesjonelle bestillere. De enkelte kommunale enhetene er forpliktet til å benytte inngått avtaler.

Når det er naturlig, skal kommunen vurdere å dele opp konkurransen geografisk eller på annen måte. På samme måte skal kommunen samarbeide med andre. Det kan være å spille en aktiv rolle i innkjøpssamarbeidet i regionen. Kommunen skal være med på regionale rammeavtaler der det er naturlig, fremgår det av strategidokumentet.

Leverandørutvikling og lokale kjøp

Suldal kommune skal også legge til rette for leverandørutvikling. Det innebærer bl.a. at kommunen skal vurdere å benytte konkurranse med forhandling i alle konkurranser, og vurdere å bruke innovasjon som kriterium i konkurranser der det er naturlig. Kommunen skal utnytte handlingsrommet i loven og legge til rette for at lokale bedrifter kan delta i konkurransen. Under ellers like forhold skal lokale virksomheter prioriteres, heter det, og kommunen skal prøve å få store leverandører til å bruke små lokale underleverandører når det passer seg slik. I etablerte samarbeid mellom kommunen og leverandører av varer og tjenester bør innkjøp være tema, står det å lese i anskaffelsesstrategien til Suldal kommune.

Bli den første til å kommentere på "Vil prøve å få store leverandører til å bruke små, lokale underleverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.