Vil ut av innkjøpssamarbeid, mener det er særdeles dårlig pengebruk å være med

Anbud365: Vil ut av innkjøpssamarbeid, mener det er særdeles dårlig pengebruk å være medIfølge Gudbrandsdalen Dagningens rapport fra formannskapsmøtet nylig i Lesja kommune gav kommunaldirektør Frank Westad uttrykk for at kommunen ikke skal bidra til å opprette arbeidsplasser i nabokommunen (Vågå kommune) uten å få noe igjen (foto: Simen Rudiløkken/Vigga lokalavis).

Skriv ut artikkelen

Kommunedirektør og et enstemmig formannskap vil melde Lesja kommune ut av det innkjøpssamarbeidet de er en del av sammen med fem andre kommuner i regionen. Det koster mer enn det smaker å være med der, heter det, og det felles innkjøpskontoret tilbyr ikke de tjenestene kommunen trenger. En særdeles dårlig bruk av kommunens midler, skriver kommunedirektør Frank Westad. Pengene kan brukes bedre på andre, egne måter, heter det. Så har de i tillegg egen kompetanse og KS Advokatene.

Vågå, Lesja, Dovre, Sel, Lom og Skjåk har siden 2017 hatt et felles innkjøpskontor med Vågå som vertskommune. Budsjettet for det felles innkjøpskontoret i år er på 2,9 millioner. Lesja kommune betaler 350 000 til ordningen, fremgår det av kommunedirektørens redegjørelse til formannskapet nylig. I disse dager skal kommunestyret ta standpunkt til formannskapets enstemmige beslutning om å tiltre kommunedirektørens forslag om utmeldelse av det felles innkjøpskontoret.

– Når det gjelder bruk av midler til å være deltaker i det felles innkjøpskontoret, er dette en særdeles dårlig bruk av kommunens midler, skriver kommunedirektøren i sin redegjørelse. Kontoret har tross mye sykefravær og lederskifte ikke levert, og prinsippet om ytelse mot ytelse må gjelde. Kommunedirektøren vil vurdere om kommunen skal sende krav om at deler av summen som Lesja har betalt inn, betales tilbake. Det rygget flere i formannskapet tilbake for, skriver Gudbrandsdalen Dagningen, som også opplyser at nye leder for kontoret er ansatt nå.

Hverken dialogmøter eller rapport

Etter vertskommuneavtalen skal det felles innkjøpskontoret gjennomføre dialogmøter med kommunene vår og høst. Det har ikke skjedd i de siste årene, heter det i redegjørelsen. Felles Innkjøpskontor skal innen 10. februar rapportere til kommunene. Det har heller ikke skjedd de siste 3 årene. Avtalen kan sies opp med ett års varsel, regnet fra neste årsskifte.

– I budsjett 2022 for Felles innkjøpskontor er det lagt inn en kostnad til konsulenter. Det oppleves som litt underlig at Felles innkjøpskontor selv må søke bistand knyttet til lov om offentlige anskaffelser, påpeker kommunedirektøren, som mener de 350 000 kan nyttes bedre internt ved at midlene kan være med på å delfinansiere en ny stillingshjemmel for IKT- og digitaliseringsstilling. Rammeavtaler inngås for flere år om gangen. Å inngå og vedlikeholde rammeavtaler er en relativt kurant arbeidsoppgave.

KS Advokatene er gratis hjelp

Kommunedirektøren har i flere år benyttet KS-advokatene til rådgivning knyttet til lov om anskaffelser. De har flere advokater med spesialkompetanse i lovverket. Dette tilbudet er gratis for kommunen. Det Lesja har mest behov for er utarbeiding av konkurransegrunnlag og kjøre prosessene med valg av leverandør (konsulent og utførende) ved bygge- og anleggsprosjekter. De tjenestene tilbyr ikke Felles innkjøpskontor, og deltakerkommunene må kjøpe disse tjenestene selv. Alt av maler relatert til lov om offentlige anskaffelser ligger på regjeringen.no og anskaffelser.no (DFØ).

Bli den første til å kommentere på "Vil ut av innkjøpssamarbeid, mener det er særdeles dårlig pengebruk å være med"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.