Virke: Sats på økt innkjøpskompetanse og unngå konsulentfiasko

Anbud365: Virke: Sats på økt innkjøpskompetanse og unngå konsulentfiaskoDirektør i Virke kunnskap og teknologi Alisdair Munro,mener Riksrevisjonens rapport langt på vei renvasker konsulentbransjen i forlengelsen av den kritikk som har rammet næringen etter enkelte statlige oppdrag.

Skriv ut artikkelen

Etter Riksrevisjonens undersøkelse av konsulentbruk i staten forventer Virke at Regjeringen bidrar til å heve statens innkjøpskompetanse. På den måten kan man oppnå enda bedre anskaffelser av rådgivningstjenester i fremtiden, heter det. Virke sier i en kommentar at de tror økt satsing på bedre innkjøpskompetanse er det viktigste virkemiddelet for å unngå at kjøp av rådgivningsprosjekter ender med fiasko.

Riksrevisjonen fremla nylig sin undersøkelse av konsulentbruk i staten (Dokument 3:6 (2016–2017). Målet med undersøkelsen har vært å vurdere statens bruk av konsulenter, bl.a. å se nærmere på årsaker til at konsulentbruken eventuelt ikke er målrettet og hensiktsmessig.  Virke organiserer majoriteten av den norske konsulentbransjen og er tilfreds med at Riksrevisjonen har foretatt en nærmere granskning av næringens rolle i relasjon til offentlig sektor.

– Riksrevisjonens rapport er en tydelig anerkjennelse av at consultingnæringen spiller en viktig rolle for å lykkes med å utvikle en bedre og mer velfungerende offentlig sektor. Dette gjennom næringens evne til å finne gode løsninger på komplekse problemstillinger i skjæringspunktet mellom politikk, teknologi og stadig større krav og forventninger fra innbyggerne. På mange måter har consultingnæringen gått fra å være en tjenesteleverandør til å bli en velferdsleverandør i møte med de problemstillinger den er satt til å løse for statlige oppdragsgivere, sier direktør i Virke kunnskap og teknologi Alisdair Munro.

Bidrar til mer effektiv ressursbruk

Munro begrunner dette med å vise til at mange av oppdragene konsulentnæringen utfører for offentlig sektor, handler om å utvikle bedre tjenester og løsninger som bidrar til mer effektiv ressursbruk. Dette legger i neste omgang grunnlaget for en enklere og bedre hverdag for innbyggerne.

Munro mener Riksrevisjonens rapport langt på vei renvasker konsulentbransjen i forlengelsen av den kritikk som har rammet næringen etter enkelte statlige oppdrag. Riksrevisjonen konkluderer blant annet med at bruken av konsulenttjenester i stor grad har sammenheng med moderniseringen av statlig forvaltning. Det vises dessuten til at statlige virksomheter har potensial til å bedre prosessen med kjøp og bruk av konsulenttjenester. Virke forventer at Riksrevisjonens rapport bidrar til økt satsing på bedre innkjøpskompetanse i offentlig sektor:

Innkjøpskompetansen bør forbedres

– Riksrevisjonen peker på at innkjøpskompetansen i relasjon til anskaffelser av konsulenttjenester bør forbedres. Dette er også noe vi har pekt på ved flere anledninger, og som vi nå forventer at regjeringen tar på alvor. Fra vår side tror vi økt satsing på bedre innkjøpskompetanse er det viktigste virkemiddelet for å unngå at kjøp av rådgivningsprosjekter ender med fiasko. I tillegg må det etablere en felles enhet med tydelig oppfølgnings– og resultatansvar som påser at prosjekter der konsulenter er involvert følges opp og at det settes riktige og mål og krav til prosjektene, sier Munro.

Bli den første til å kommentere på "Virke: Sats på økt innkjøpskompetanse og unngå konsulentfiasko"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.