Virke: Viktigste saken for de ideelle på mange år

Anbud365: Virke: Viktigste saken for de ideelle på mange årGeneralsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge og direktør Inger Helene Venås i Virke.

Skriv ut artikkelen

Den viktigste saken for ideell sektor på mange år. Slik karakteriserer direktør i Virke, Inger Helene Venås, anbefalingen fra Hippe–utvalget om å gjøre noe med «pensjons-ryggsekken» til de ideelle. Nå er det opp til politikerne, sier Venås og generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge til anbud365.no.

Et ekspertutvalg ledet av dr. philos Jon Hippe, la forleden dag fram innstillingen «NOU 2016: 12 – Ideell opprydding — Statlig dekning av ideelle organisasjoners historiske pensjonskostnader». Utvalget anbefaler at staten dekker framtidige historiske pensjonskostnader til ideelle aktører på helse- og sosialtjenester som har utført lovpålagte oppgaver innen helse- og sosialtjenestefeltet på vegne av staten. Et sentralt utgangspunkt for utvalgets oppdrag er den tette relasjonen som har vært, og til dels er, mellom de ideelle leverandørene av helse- og sosialtjenester og det offentlige.

Hovedorganisasjonen Virke

– Dette er den viktigste saken for ideell sektor på mange år, konstaterer Venås, som er er direktør i Hovedorganisasjonen Virke for helse, omsorg og ideell sektor. Venås mener det er avgjørende at pensjonsutfordringene i ideell sektor finner sin løsning. Innstilligen fra Hippe–utvalget er et godt utgangspunkt for videre arbeid. Nå er det opp til regjeringen å ta ballen både når det gjelder de problemstillingene som utvalget peker på, men også øvrige spørsmål knyttet til de ideelles rolle i offentlige anskaffelser.

Venås er godt fornøyd med at utvalget så tydelig slår fast at ansvaret for forpliktelsene ligger hos det offentlige, og at de peker så konkret på løsninger. I tillegg mener utvalget at det er handlingsrom for de ideelle innenfor EØS-regelverket.

Frivillighet Norge

Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge fastslår at etter deres oppfatning har utvalget gjort et grundig arbeid og nå forventer vi at politikerne følger opp. – De historiske pensjonsforpliktelsene utgjør en betydelig merkostnad for de ideelle aktørene, påpeker Slotterøy Johnsen. Dette bidrar til at det ikke har vært mulig for de ideelle aktørene å konkurrere på likt grunnlag med de kommersielle markedsaktørene på helse- og sosialtjenestefeltet.

Utvalget anbefaler at opptjente pensjonsrettigheter i ideell sektor skal overføres til Statens pensjonskasse (SPK). Det gjelder ca. 100 virksomheter i psykiatri, rus, rehabilitering, barnevern med ca. 16 000 ansatte. Utvalget mener dessuten at de 12 ideelle sykehusene og 19 familievernkontorene kompenseres for pensjonskostnader fra år til år slik som i dag.

Utvalget arbeidet etter et begrenset mandat. De har bare sett på leveranser av helse- og sosialtjenester gitt etter avtale med staten.

– Men NOUen peker på at denne løsningen også vil være gunstig for ideelle i andre bransjer/forvaltningsnivåer, påpeker direktør Inger Helene Venås i Virke. Det betyr at en rekke ideelle tilbud ikke er inkludert i arbeidet, f.eks. ideelle skoler. Det gjelder også en rekke ideelle tilbud som gis etter avtaler med kommuner. Det betyr at det politiske arbeidet som man nå går i gang med, er bredere og mer omfattende enn innstillingen fra Hippe–utvalget.

Bli den første til å kommentere på "Virke: Viktigste saken for de ideelle på mange år"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.