Antallet innovative anskaffelser 30-doblet, program-satsing virker

Anbud365: Antallet innovative anskaffelser 30-doblet, program-satsing virkerMenon peker i evalueringen på at programmets rolle gjennom opplæring i metode og rådgivning underveis i prosessen har bidratt til et bedret resultat. På bildet, Per Harbø, leder av Nasjonalt program for leverandørutvikling.

Skriv ut artikkelen

I 2010 satte Nasjonalt program for leverandørutvikling i gang. Det året ble det registrert bare 6 innovative anskaffelser, i fjor var tallet kommet opp i nær 180. I en midtveisevaluering utført av Menon Economics gis programmet en stor andel av æren for denne positive utviklingen. Andelen innovative anskaffelser har også økt sammenlignet med ordinære anskaffelser, men utgjør fortsatt bare 1,4% av alle. 67% av de innovative anskaffelsene i perioden har på en eller annen måte har fått bistand fra programmet.

Menon Economics har på oppdrag for Nasjonalt program for leverandørutvikling gjennomført midtveisevalueringen av programmet. Evalueringen inngår som én av to evalueringer av programmet, der en sluttevaluering skal gjennomføres i 2019. I midtveisevalueringen har de lagt vekt på å utforme indikatorer og måle effekten av arbeidet programmet utfører. I sluttevalueringen vil hovedfokus være på utviklingen i perioden 2017-2019.

For å vurdere bruker- og samfunnseffekter av programmets aktiviteter er det gjennomført spørreundersøkelser og dybdeintervjuer, gjennomgått relevant litteratur og gjennomført dataanalyser av offentlige anskaffelser basert på tilgjengelig dokumentasjon på doffin.no. Spørreundersøkelser ble sendt til alle offentlige virksomheter som er en del av programmets portefølje og andre offentlige virksomheter som har gjennomført en anskaffelse med markedsdialog på doffin.no.

Generell økning

Evalueringen viser en generell økning i innovative offentlige anskaffelser, også som andel av totalt antall anskaffelser gjennomført i perioden 2014-2016. Resultatene fra spørreundersøkelsen viser at aktiviteter som ellers ikke ville ha skjedd, utløses av programmet i betydelig grad. Dette gjelder særlig for virksomhetene som mottar mye bistand fra programmet. Intervjuobjekter trekker frem assistansen fra programmet som helt essensiell for gjennomføring av dialog med markedet, påpeker Menon Economics.

Programmet besitter kompetanse på flere viktige områder som bidrar til at de offentlige virksomhetene gjennomfører flere innovative offentlige anskaffelser. Programmet har bistått de offentlige aktørene med kompetanse om blant annet innkjøpsregelverk, valg av metodikk for gjennomføring av anskaffelsen, kommet med forslag om mulige samarbeidspartnere og fasilitert dialog, og generelt vært en støtte og gitt trygghet i gjennomføringen av den innovative anskaffelsesprosessen.

Innovasjonshøyde

Et annet interessant funn, ifølge Menon Economics, er knyttet til såkalt innovasjonshøyde, dvs. i hvor stor grad offentlige anskaffelser leder frem til nye produkter, tjenester eller metoder. I de anskaffelsene der programmet er tyngst involvert er også innovasjonshøyden større enn for gruppen med mindre offentlige virksomheter og for de virksomhetene som ikke har vært direkte involvert med programmet. Menon peker i evalueringen på at programmets rolle gjennom opplæring i metode og rådgivning underveis i prosessen har bidratt til et bedret resultat. Selv av de virksomhetene som ikke har vært direkte involvert i programmets aktiviteter, har over 60% kjennskap til programmet.

En innovasjon i en offentlig virksomhet kan potensielt deles med og kopieres i andre offentlige virksomheter. Ved vurdering av samfunnseffekter har Menon Economics derfor tatt utgangspunkt i gevinstanalyser som er gjennomført for enkeltanskaffelser og aggregert disse opp for potensielle brukergrupper. Analysene viser store potensielle økonomiske effekter, i intervallet fra 334 millioner til 39 milliarder kroner. Dette er et maksimumsanslag, fastslår Menon og understreker at det ikke realistisk at hele dette potensialet realiseres.

Bli den første til å kommentere på "Antallet innovative anskaffelser 30-doblet, program-satsing virker"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.