En halv milliard i bot for storbedrifter ved de alvorligste lovbrudd

Anbud365: En halv milliard i bot for storbedrifter ved de alvorligste lovbruddJustitie- och migrationsminister Morgan Johansson vil at store, finansielt sterke bedrifter skal – i alvorligste tilfelle – kunne ilegges en foretaksbot på oppimot en halv milliard (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

Foretaksboten for store, finansielt sterke selskaper i Sverige foreslås økt fra 10 til 500 mill., ifølge regjeringen.  Det må den være, heter det, for at den skal ha den ønskede avskrekkende virkning, slik at disse selskapene ikke rett og slett «baker inn» en mulig foretaksbot i sin forretningsrisiko. Forslaget innebærer at foretaksboten for de store blir 50 ganger så stor som for de små bedriftene.

Den svenske regjeringen skriver i sin lagrådsremiss at ikke sjelden gjelder offentlige anskaffelser svært store infrastrukturelle prosjekter. Da dreier det seg om betydelige økonomiske verdier, og det hele foregår i knivskarp internasjonal konkurranse.  Foretak som deltar i slike sammenhenger har mange ganger en så betydelig finansiell styrke at en eventuell foretaksbot kan regnes inn i forretningsrisikoen – om muligheten til avkastning er tilstrekkelig stor.

For regjeringen er det viktig, heter det, at foretaksboten utgjør en tilstrekkelig inngripende sanksjon også for de aller største foretakene. Så vel troverdigheten i foretaksbotsystemet som krav på likhet forutsetter at foretaksboten oppfattes som inngripende også i foretak med svært sterk finansiell stilling.

Mener 100 mill. er for lavt

I den utredningen som lå til grunn for lagrådsremissen ble det tatt til orde for et maksimumsbeløp for en foretaksbot på 100 mill. Til det skriver regjeringen at det er viktig å se hen til hvilke sanksjoner som kan få konsekvenser for overtredelser av andre regelverk enn strafferetten. Eksempelvis gjelde ringen annen begrensning for konkurranseskadeavgiften enn at avgiftens størrelse ikke må være høyere enn 10% av selskapets omsetning i foregående regnskapsår.

Selv om det ved sammenlikningen med andre rettsområder må tas i betraktning at disse sanksjonene ofte fylle en funksjon der hensikten er å begrense en gevinst, framtrer det ikke som rimelig at strafferetten er vesentlig mindre inngripende enn hva som gjelder ved overtredelser på andre rettsområder.

50 gg større for de store

Utfra dette mener regjeringen at det kan trekkes i tvil om et maksimumsbeløp på 100 mill. er en tilstrekkelig inngripende sanksjon for de aller største foretakene. I stedet før grensen sette ved 500 mill., foreslår regjeringen. Det betyr at foretaksboten for store selskaper settes 50 ganger tilsvarende for et lite selskap.

Bli den første til å kommentere på "En halv milliard i bot for storbedrifter ved de alvorligste lovbrudd"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.