Innovasjonspådriver skal styrke spredning av bærekraftige teknologi-løsninger

Anbud365: Innovasjonspådriver skal styrke spredning av bærekraftige teknologi-løsningerDe to aktørene DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) og LUP (Nasjonalt program for leverandørutvikling) skal videreutvikle sin rolle som tilrettelegger for økt samarbeid mellom oppdragsgivere for å utvikle og ta i bruk miljøteknologi og sirkulær økonomi løsninger. På bildet programleder Per Harbø i LUP.

Skriv ut artikkelen

Per Harbø & Co i leverandørutviklingsprogrammet får nye arbeidsoppgaver i tillegg til de som allerede er: Det skal ikke å bare å dreie seg om innovative anskaffelser der poenget er å utvikle noe helt nytt. De skal også bidra til å samle oppdragsgivere i forbindelse med anskaffelser av teknologi som allerede er utviklet, men som trenger spredning. Bakgrunnen er stor kommunal usikkerhet om hvordan man kan anskaffe nye løsninger, om disse kan leveres over hele landet og om de blir mye dyrere enn de tradisjonelle løsningene.

Dette fremgår av handlingsplanen for økt andel klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon. Handlingsplanen, utarbeidet av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i samarbeid med Miljødirektoratet, gjelder for årene 2021-2030, med skal gjennom en revisjon både i 2024 og i 2027.

Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) får ifølge handlingsplanen utvidet sin rolle. Programmet skal øke sin innsats knyttet til:

  • samle/koble kommuner med like behov i anskaffelser av miljøteknologi der det er behov for spredning av løsninger eller å mobilisere for å utfordre markedet sammen.
  • leverandørkonferanser for å presentere nye grønne løsninger for oppdragsgivere

Nordisk bestillerdialog

Det skal også videreføre sin rolle i prosjekter ledet av DFØ under Nordisk Ministerråd, med piloten Nordisk bestillerdialog for utslippsfri levering av varer og tjenester, til andre områder. DFØ, heter det, vil bidra til å kvalitetssikre, støtte og spre kunnskap om arbeidet til de ulike aktørene som bidrar til spredning og nyutvikling av grønne løsninger – LUP, statlige virksomheter, fylkeskommuner og kommuner, Klimapartnere, (bransjeorganisasjoner og leverandører)

I tillegg lover DFØ – i samarbeid med andre relevante aktører – å utrede ulike alternativer for å etablere en digital markedsplass for grønne ombruksløsninger og ny miljøteknologi, innenfor f.eks. IKT/ elektriske og elektroniske produkter, bygg/anlegg og eller møbler. Plattformen skal være den samme som for markedsplassen for skytjenester og ny Doffin.

Teknologi-spreder

Rollen til Nasjonal program for leverandørutvikling (LUP) skal m.a.o. – i samarbeid med DFØ og andre relevante aktører- utvides til ikke å bare å dreie seg om innovative anskaffelser der det skal utvikles noe helt nytt. LUP skal også bidra til å samle oppdragsgivere i forbindelse med anskaffelser av teknologi som allerede er utviklet, men som trenger spredning.

Dermed får programmet et ansvar også for å bidra til skalering og spredning. DFØs erfaring fra dialog med kommuner er at det er stor usikkerhet rundt hvordan man kan anskaffe nye løsninger, om disse kan leveres over hele landet og om de blir mye dyrere enn de tradisjonelle løsningene. Samling av aktører og aktiv bistand fra LUP vil også bidra til å redusere transaksjonskostnadene knyttet til klima- og miljøvennlige anskaffelser, står det å lese i handlingsplanen, og:

– Det er avgjørende at Leverandørutviklingsprogrammet samspiller godt med fagkompetansen i DFØ på området klima- og miljøvennlige anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspådriver skal styrke spredning av bærekraftige teknologi-løsninger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.