Kommune prøvde å legge til rette for lokal leverandør, men lyktes ikke

Anbud365: Kommune prøvde å legge til rette for lokal leverandør, men lyktes ikkeHerøy kommune, her ved kommunedirektør Trond Arne Aglen, prøvde å legge til rette for en lokal leverandør i en anbudskonkurranse, men lyktes ikke (foto: Iselin Nevstad Øvrelid).

Skriv ut artikkelen

Å dele opp kontrakter fungerer ikke alltid. Vestlandskommunen Herøy prøvde å dele opp læremiddelkontrakter nettopp for å legge til rette for den lokale leverandøren, som tidligere også hadde hatt kontrakt. Men kommunen måtte bite i gresset og innstille seg på å kjøpe læremidler fra et Oslo-firma, som vant anbudskonkurransen både på pris og kvalitet.

Vestlandsnytt, som omtalte saken først, omtaler den slik: «Trass i høg politisk flaggføring av lokale innkjøp, vil Herøy kommune igjen gjere innkjøp av skulemateriell frå Oslo». Herøy er en kommune på Sunnmøre i Møre og Romsdal med om lag 9000 innbyggere.

Kommunen vil inngå rammeavtale med BS Undervisning for levering av læremiddel for skoleåret 2021/22 med opsjon for ett år ekstra, heter det. Valget er gjort etter at Oslo-firmaet kom best ut av en nylig gjennomført anbudskonkurranse med litt bedre poengscore enn den lokale bedriften, Vestvang i Fosnavåg, som kom på andreplass.

Kontrakten var denne gangen oppdelt i trykte og digitale læremidler hver for seg, og BS Undervisning var alene om å gi tilbud på den digitale delen av kontrakten. På trykte læremidler kom det inn tilbud fra tre leverandører.

Tapte både på pris og kvalitet

Kommunen opplyser til Vestlandsnytt at BS Undervisning fikk litt bedre score enn Vestvang både på pris og kvalitet, og dermed hadde ikke kommunen noe annet valg enn å tildele dem kontrakten.

Tanken med å dele opp konkurransen i trykte og digitale læremidler var å gi den lokale bedriften en mulighet til å konkurrere på den trykte delen. Når det gjelder digitale læremidler, er utviklingen slik at de lokale leverandørene sine sjanser til å konkurrere blir stadig mindre, ifølge Herøy kommune, som mener at det nesten er en monopolsituasjon på digitale læremidler.

Det er, ifølge Vestlandsnytt, forventet at Herøy kommune vil kjøpe læremidler for om lag 600 000 kroner det kommende året. Siste året har kommunen av ulike årsaker ikke gjort innkjøp av læremidler, mens det året før ble gjort innkjøp for om lag 300 000 kroner fra Vestvang – den lokale bedriften, som altså denne gangen ble uten kontrakt.

Bli den første til å kommentere på "Kommune prøvde å legge til rette for lokal leverandør, men lyktes ikke"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.