Kopler omstilling og innovative anskaffelser – innkjøpere blir grønne endringsagenter

Anbud365: Kopler omstilling og innovative anskaffelser - innkjøpere blir grønne endringsagenterRegionsdirektør Jens Gordon Clausen er toppsjef I Region Hovedstaden, der det nå satses for fullt for at deres anskaffelser skal bidra til å fremme den grønne omstilling.

Skriv ut artikkelen

Fem «grønne innkjøpere» – endringsagenter – er engasjert i Region Hovedstaden i Danmark for å få sykehus og marked til å samarbeide slik at innovative anskaffelser kan bli et verktøy for grønn sykehus-omstilling. For å sikre seg best mulig grunnlag for dialog med marked og sykehuspersonell følger innkjøperne i flere måneder tett med på hva leger, sykepleiere og andre gjør under f.eks. operasjoner. Sykehusvesenet er meget klimabelastende fordi det benyttes så mange engangsprodukter, så spørsmålet er om forbruket kan erstattes av flergangsprodukter?

Region Hovedstaden er en av Danmarks størst innkjøpere med et årlig volum på 12-14 mrd. Mer enn 16 00 leverandører har avtale og mer enn 100 000 unike produkter inngår i porteføljen. Det aller, aller meste dreier seg om sykehusene, som er regionenes ansvar i Danmark.

Grønne innkjøp, grønn omstilling og innovative anskaffelser står sentralt – med tett sammenvevede strategier, fremgår det av et oppslag på regionens nettside. Å samarbeide med leverandørene om innovasjoner er ikke noe nytt for innkjøperne i regionen. For fire år siden vedtok man å arbeide mer systematisk med innovative anskaffelser. Siden den gang har regionen hatt i sving 10 offentlig-private innovasjonsprosjekter.

«Testlaboratorium»

I samarbeid med sine sykehus har regionene nylig etablert konseptet Det Grønne Living Lab, som skal gjøre det lettere for sykehusene og markedet å samarbeide om strategisk viktige grønne omstillingsprosjekter met mulig effektivt. I første omgang er Bornholms Hospital og Bispebjerg Hospital med.

Poenget med konseptet er å innblikk i arbeidsgangen på sykehusene. Det er snakk om et «living lab» der det skal være mulig å utprøve nye og mer bærekraftige produkter på sykehusene i samarbeid mellom leverandør og personale. I tillegg er målet å redusere forbruket av engangsprodukter ved sykehusene gjennom å se på om prosesser og atferd kan endres, for eksempel på operasjonsstuene. Sykehusvesenet er, heter det i en omtale av konseptet på co-pi.dk, meget klimabelastende fordi det benyttes så mange engangsprodukter.

Nye løsninger til flergangsbruk

Utfordringene knyttet til engangsprodukter er at det skal være sterilt. Det skal utvikles nye løsninger til flergangsbruk, samtidig som at produktene skal holde samme sterile standard som de engangsproduktene som erstattes.

I arbeidet med den grønne omstillingen har regionen rekruttert fem innkjøpere til et «grønt innkjøpsteam». Disse skal i tett samarbeid med markedet og sykehusene være med å fremme den grønne omstillingen. Blant annet har leger, sykepleiere og annet personale på operasjonsavdelingen ved Bornholm sykehus i noen måneder blitt «skygget» når de har operert. Formålet er å bli klokere på hvordan en lang rekke produkter brukes og håndteres i forbindelse med operasjoner. Observasjonene er et ledd i arbeidet i «Det Grønne Living Lab».

Bli den første til å kommentere på "Kopler omstilling og innovative anskaffelser – innkjøpere blir grønne endringsagenter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.