Levner ingen tvil: Innkjøp – og dermed innovasjon – er et lederansvar

Anbud365: Levner ingen tvil Innkjøp – og dermed innovasjon - er et lederansvarIngebjørg Harto, leder i Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), levner ingen tvil: Innovasjon i offentlige virksomheter er et lederansvar!

Skriv ut artikkelen

– Innkjøp er et lederansvar, og bør være en del av virksomhetens strategi. Først da vil vi kunne bruke de offentlige innkjøpsmidlene på 600 milliarder på en samfunnsnyttig og bærekraftig måte. Dette sier Ingebjørg Harto, leder i Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), i en kommentar til Anbud365s betraktninger sist fredag om lederrollen i virksomhetene.

I sist fredags «En Anbud365-kommentar» skrev vi om toppledelsens rolle som innkjøper bl.a.:

«Den kanskje aller viktigste målgruppen innenfor offentlige anskaffelser i tiden fremover er offentlige virksomheters toppledelse – politisk og administrativt. Dette er innkjøpere i den forstand at de gjør strategiske valg som de operative innkjøpere følger opp. Men bare få synes å være innforstått med hva denne rollen egentlig innebærer. Imidlertid mener Anbud365 at det er avgjørende for omstillingen i offentlig sektor og for håndtering av de globale utfordringene som også angår oss, å få toppledelsen inn i denne folden. Ledelse er jo ikke bare å forvalte tingenes tilstand, men også å utvikle. Innovasjon gjennom anskaffelser er et godt valg for sistnevnte oppgave.»

Nødt til å ha innovasjon på agendaen

Harto er tydelig i sin kommentar til Anbud365s fredagstanker:

– Ja, innovasjon i offentlige virksomheter er et lederansvar! Med gode styringssignaler fra regelverk og tildelingsbrev, vil offentlige ledere være nødt til å ha innovasjon på agendaen. Det grønne skiftet er helt avhengig av nye innovative løsninger, noe som ikke kommer av seg selv. Det må stilles krav til planlagte anskaffelser, og da må dette inn i forskrifter og tildelingsbrev, og det må etableres mål som er egnet for måling. Krav om bærekraft og innovasjon i de offentlige anbudsprosessene må stilles til offentlige ledere.

Hun påpeker at de i de siste årene i Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) ser at oppmerksomheten rundt innovative offentlige anskaffelser har økt betydelig, men det er fortsatt et stort behov for at flere offentlige oppdragsgivere lærer seg å ta i bruk metoden. Vår erfaring er at både store, toneangivende offentlige virksomheter og mindre kommuner bruker innovative anskaffelser når de får kunnskap og prosessuell bistand. Over 50% av bedriftene som vinner fram i disse anskaffelsene er små og mellomstore bedrifter, konstaterer Harto, og:

– Innkjøp er et lederansvar, og bør være en del av virksomhetens strategi. Først da vil vi kunne bruke de offentlige innkjøpsmidlene på 600 milliarder på en samfunnsnyttig og bærekraftig måte.

Bli den første til å kommentere på "Levner ingen tvil: Innkjøp – og dermed innovasjon – er et lederansvar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.