Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. desember

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. desemberHelse Vest RHF er blitt ny partner i Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP). På bildet Inger Cathrine Bryne, adm.dir. i det regionale helseforetaket (foto: Svein Lunde, Helse Stavanger).

Skriv ut artikkelen

Ny veiledning om KGV-bruk og nye kunngjøringsskjemaer ut på høring, folkerett-rapport slår fast at innkjøpere henger etter, og Regjeringen lover at det skal bli bedre for SMB-ene i offentlige anbud. Norske leverandører vinner i Østerrike og Sverige, og BaneNOR tar i bruk dynamisk innkjøpsordning for å lokke til seg lokale og regionale leverandører. Trøndelag fylkeskommune må punge ut med flere millioner etter å ha avsluttet en stor IT-kontrakt. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

KGV-veiledning på høring

DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) inviterer nå til høringsuttalelser på en oppdatert veiledning for offentlige oppdragsgivere som skal anskaffe et KGV. Den tar for seg temaer og forhold DFØ mener det er viktig å tenke gjennom før anskaffelsen settes i gang.

Synspunkter på nye kunngjøringsskjemaer?

Nye kunngjøringsskjemaer på Doffin og TED kommer våren 2023. Innholdet i skjemaene er stort sett de samme som i dag, men skjemaene må tilpasses til norsk bruk. DFØ har ansvaret for denne tilpasningen og vil gjerne ha innspill fra alle som har en interesse for kunngjøringsskjemaene.

LO: Offentlige innkjøpere henger etter

En ny rapport viser hvordan norske selskaper og offentlige innkjøpere henger etter i etterlevelsen av folkeretten, skriver LO på sine nettsider. De spiller en viktig rolle for sivile i konfliktområder. Den ferske rapporten er «Folkeretten og næringsvirksomhet i konfliktområder». 

Små aktører må få muligheter

Ingen sosiale entreprenører eller ideelle aktører nådde opp i en Nav-konkurranse beregnet på dem. – Sosiale entreprenører skal slippe til i anbudskonkurranser, men da må de utformes slik at små aktører har en mulighet til å nå opp, konstaterer direktør Katinka Greve Leiner i Ferd Sosiale Entreprenører i Dagens Perspektiv.

Skal bli lettere for SMB i anbud

Det skal bli lettere for små bedrifter å delta i offentlige anbud. Det konstaterte statssekretær Janicke Andreassen i Næringsdepartementet fra talerstolen under medlemsmøtet i SMB Norge – region Oslo & Akershus

Vil lokke lokale og regionale leverandører

Bane NOR inviterer nå aktører i markedet for elektronisk kommunikasjon (ekom) til å kvalifisere seg i konkurransen om innkjøpsavtaler innen mørk fiber og andre kapasitetsprodukter. Målet er å treffe flere lokale og regionale leverandører i bransjen, med en dynamisk innkjøpsordning.

Kontraktsstrategi sikrer god konkurranse

Statens vegvesen mener de har valgt en kontraktsstrategi som sikrer god konkurranse når man lyser ut veiprosjekter. Det er aktuelt å dele noen av prosjektene i flere kontrakter, slik at det kan bli nærmere 40 store og små jobber som skal ut neste år, ifølge AT.no.

Ny partner i leverandørutviklingsprogrammet

Helse Vest RHF er blitt ny partner i Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP). Det er et målrettet og strategisk viktig tiltak for oss og gjelder for hele foretaksgruppen, sier Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør i Helse Vest. Et strategisk partnerskap med LUP vil øke kompetansen i Helse Vest vil bl.a. legge til rette for flere innovative anskaffelser.

Ambisiøse, kommunale klima- og miljøkrav

Kristiansand kommune har fått klima- og miljøstrategi for bygg og anlegg. Blant det viktigste: Det skal stilles ambisiøse klima- og miljøkrav ved anskaffelser. Kommunen skal i større grad gjøre bruk av samhandlingskontrakter, og. skal legge til rette for en sirkulær byggebransje med mer bærekraftig produksjon og forbruk.

Avbrøt IT-kontrakt etter halvannet år

Trøndelag fylkeskommune må punge ut med flere millioner kroner etter å ha avsluttet en stor kontrakt med IT-selskapet Capgemini etter halvannet års arbeid, melder Trønder-Avisa. Det ble bl.a. avdekket at systemet ikke vil bidra til å nå hovedmålene om å automatisere og effektivisere de interne prosesser – som var hele målsettingen.

Regelbrudd kostet Gjøvik tre mill

Vestre Innlandet tingrett har dømt Gjøvik kommune til å betale over 3,1 mill og sakskostnader til en entreprenørbedrift, melder Gjøviks Blad. Dommen gjelder krav om erstatning som følge av brudd på anskaffelsesregelverket i forbindelse med byggingen av Gjøvik interkommunale legevakt.

Mest mulig energi- og klimaeffektive innkjøp

Energieffektivitet og miljøkrav er viktig i en anskaffelse, og regelverket for offentlige anskaffelser må reflektere de samlede effektene for ulike kjøretøyteknologier og energibærere. Offentlige anskaffelser må bli mest mulig energi- og klimaeffektive, skriver Drivkraft Norge, som er forening for selskaper som selger flytende drivstoff og energi.

Det bygges, men har det vært konkurranse?

Enkeltstående firma innen bygg- og anlegg reagerer på at det er byggevirksomhet i Randaberg kommune uten å være kjent med at det har vært konkurranse om å tilby bygg- og anleggstjenester, heter det i Randaberg24.

Lokale kjøp er bra, men det viktigste …

Intensjonen i forslaget om at kommunen i større grad skal handle lokalt er bra, skriver en innsender i Eikerbladet. Jeg tar gjerne imot en bestilling fra Eikertun på svinekjøtt, men det viktigste for oss bønder er at kommunen bruker sin innkjøpsmakt til å etterspørre bøndenes egne merkevarer som Gilde, Tine og brød bakt på norsk korn.

Norsk seier i grønt anbud i Østerrike

I begynnelsen av 2021 la det østerrikske postverket ut et globalt anbud, hvor etablerte aktører kjempet om å få pilotene på sine gjenbrukbare emballasjeprodukter i en nasjonal pilot i Østerrike. Det grønne oppstartselskapet Norske Packoorang vant dette internasjonale anbud i sterk konkurranse med etablerte, globale selskaper.

Norsk anbudsseier i Sverige

Regionene Uppsala, Dalarna, Västmanland, Örebro og Sörmland i Sverige gjennomført et anbud på kjemisk-tekniske produkter, og melder at SoftOx Solutions AS – et norsk BioTech-selskap – har vunnet anbudet i begge de to kategoriene selskapet deltok i.

Forbannet på svenske kommuner

De siste årene har Konkurrensverket hatt i gjennomsnitt 21 saker i domstolsapparatet, der de har krevet overtredelsesgebyr for ulovlige direkteanskaffelser. Generaldirektør Rikard Jermsten i Konkurrensverket sa på en konferanse nylig at han blir genuint forbannet over at kommunene forsikrer seg mot slike gebyrer, ifølge upphandling24.se.

Britisk SMB-hjelp

De britiske myndighetene er på banen med en veiledning – «Selling To Government Guide». Formålet er å gi små og mellomstore leverandører viktig informasjon om hvordan de kan by på og vinne offentlige kontrakter.

Krim-veiledning til finske innkjøpere

European Institute for Criminal Policy (HEUNI) i Finland har lansert Handbook on Occupational Exploitation and Public Procurement til støtte for offentlige anskaffelsesenheter. Veiledningen er laget som en del av Procurement Finland-programmet og implementeringen av den nasjonale strategien for offentlige anskaffelser.

Kriseberedskap i kontraktsvilkårene

Upphandlingsmyndigheten i Sverige har utarbeidet støttemateriell til bruk når det skal innarbeides kriseberedskapsaspekter i kontraktsvilkårene. En suksessfaktor ved anskaffelse av samfunnsviktig virksomhet er å være trygg for at kontrakten kan fungere under en krise, skriver myndigheten på sine nettsider.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.