Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21. april

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 21. aprilInitiativ for etisk handel (IEH) og Difi har konferanser til uken, her representert ved hhv konstituert daglig leder i IEH, Stine Foss, og avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi.

Skriv ut artikkelen

To konferanser til uken, begge setter fokus på sentrale temaer – den ene etisk handel og den andre digitalisering. Svenskene tar grep mot korrupsjon, og Statens vegvesen har ute en OPS-kontrakt verd fire mrd. Tungtveiende etikk-rapporter offentliggjøres om få dager, og det blåser en innovasjonsvind over Telemark. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Konferanser: Etikk og digitalisering

Til uken blir det viktige konferanser i Oslo både 26. og 27. april.  På onsdagen gjennomfører Initiativ for etisk handel «Etisk handel konferansen 2017 – Status etisk handel Norge», og dagen etter arrangerer Difi sin 2017-utgave av EHF-konferansen.

Viktige etikk-rapporter lanseres

På sin konferanse onsdag 26.april lanserer for øvrig Initiativ for etisk handel (IEH) rapporten «Status etisk handel – Norge 2016». I tillegg kommer en oppfølger av rapporten «Arbeidstaker- og menneskerettigheter i offentlige innkjøp» – en undersøkelse om bruk av etiske krav i høyrisikoanskaffelser 2009 – 2016.

Digital konkurransegjennomføring lønnsomt

Digital konkurransegjennomføring gir gevinster for samfunnet i form av mer effektive og bedre kjøp som også er mer i samsvar med loven. Dette er konklusjonen i en ny samfunnsøkonomisk utredning som Oslo Economics har laget på oppdrag fra Difi.

Veiledning – helse- og sosialtjenester og …

Den reviderte veiledningen er nå i samsvar med det nye anskaffelsesregelverket som trådte i kraft 1. januar 2017. – Det nye regelverket har et stort handlingsrom som kommer godt frem i den nye veilederen, sier seksjonssjef Bente Hagelien i Difi.

… Virke godt fornøyd med veiledningen

Endelig er veiledningen i offentlige anskaffelser av helse- og sosialtjenester ute. – Vi er godt fornøyd med at det i veiledningen er et tydelig ønske om å utnytte handlingsrommet for å ivareta ideelle. Vi ser også klare spor av våre innspill, sier en fornøyd bransjedirektør i Virke Ideell Inger Helene Venås.

Innovativt i Telemark

Innovative anskaffelser på gang i Telemark: Verktøy for tids- og kostnadseffektiv saksbehandling, organisering, bestilling og fakturering av skoleskyssen, og rehabilitering av Kviteseid skole med formål å dekke krav til plass, luftkvalitet og en miljøvennlig og energieffektiv oppvarming. Nasjonalt program for leverandørutvikling legge til rette.

Kan sette god miljømessig standard

Offentlige aktører kan bidra til avfallsforebygging og sette en god miljømessig standard ved å stille miljøkrav og sette miljøkriterier ved offentlige anskaffelser, skriver Miljøverndepartementet i sin nye avfallsstrategi, «Fra avfall til ressurs».

Fremtidige forsvarsanskaffelser

Forsvarsdepartementet er kommet med sin oversikt over fremtidige anskaffelser til forsvarssektoren (FAF) for perioden 2017 – 2025. Hensikten er å gi industrien tidlig innsikt i mulige materiellinvesteringer og slik bidra til å videreutvikle norsk industris evne til å understøtte forsvarssektorens materiellbehov, heter det.

OPS-kontrakt på fire mrd

Statens vegvesen inviterer entreprenørene og finansielle aktører til konkurranse om å bygge riksvegen mellom Løten–Elverum, skriver bygg.no. Dette blir den største enkeltkontrakten Statens vegvesen inngår i 2018 med en forventet kontraktssum på om lag fire milliarder kroner.

Svensk mobilisering mot korrupsjon

I Sverige har Statskontoret fått i oppdrag av regjeringen å intensivere innsatsen mot korrupsjon. Spørsmål som gjelder anskaffelser skal håndteres i samråd med Upphandlingsmyndigheten. Gjelder det risikohåndtering koplet til innkjøp, er det Kammarkollegiet som er partner.

Økende dansk «oppgavetyveri»

Fair konkurranse krever at man spiller etter de samme regler og det er en verden av forskjell på å drive virksomhet på egen risiko og for offentlige skattekroner, skriver Dansk Byggeri. Det er snart ikke det område hvor det offentlige ikke forsøker å ta arbeidet fra private virksomheter.

Ny standard for bærekraftige anskaffelser

En ny internasjonal standard for bærekraftige anskaffelser er på vei. I mai slipper SIS, Swedish Standards Institute, en slik standard, som likevel ikke bare handler om offentlige anskaffelser, skriver inkopsradet.se.

Kontrollbud et dansk fenomen?

Danske kommuner avgir såkalte kontrollbud på halvparten av alle anskaffelser på det tekniske området, viser nye beregninger som Dansk Byggeri har publisert. Samtidig konstateres det at den danske bruken av kontrollbud står i sterk kontrast til Norge og Sverige, der bare en liten del av kommunene bruker kontrollbud systematisk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.