Offentlige anskaffelser: Stort og smått 29. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 29. novemberHelse Sør-Øst RHF, her ved adm. dir Cathrine M. Lofthus, vil øke bruken av innovative anskaffelser i samarbeid med næringslivet, heter det i Nasjonal helse- og sykehusplan 2020–2023 (foto: Helse Sør-Øst RHF).

Skriv ut artikkelen

Statsbygg skal presenterer anskaffelsesstrategien for Norges største forsknings- og undervisningsbygg, det er nå mulig å få støtte til å stille klimakrav i innkjøp, og i Danmark er 42 kravspesifikasjoner på høring. Boligbygg i Oslo skjerper sine miljø- og klimakrav i anskaffelser, Difi lager veiledning i å legge til rette for ideelle, og i Trøndelag vil en som ikke vant anbudet, ha vurdert hablitete4n i forbindelse med kontraktstildelingen. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Økonomisk støtte til klimakrav i innkjøp

Gjennom Miljødirektoratets Klimasats-ordning kan kommuner og fylkeskommuner få støtte til å dekke merkostnaden ved klimavennlige innkjøp, og til arbeidet med klimakrav i offentlige anskaffelser, heter det på anskaffelser.no. Søknadsfristen er 15. februar.

Vil øke bruken av innovative anskaffelser

Helse Sør-Øst RHF vil øke bruken av innovative anskaffelser i samarbeid med næringslivet, heter det i Nasjonal helse- og sykehusplan 2020–2023, som regjeringen nylig la fram.

Skjerper minimums- og kontraktskrav

Boligbygg har skjerpet eksisterende minimumskrav og kontraktskrav. Nå er det bl.a. også et krav at miljø skal benyttes som tildelingskriterium i alle bygge- og anleggsanskaffelser over 5 mill, og alltid teller minimum 20%. De nye kravene er allerede tatt inn i Boligbyggs kontrakter, og vil være gjeldende ved neste anskaffelse.

«Kvikktest» i Stavanger

Stavanger kommune har kunngjort en konkurranse der næringslivet kan foreslå prosjekter for å løse utfordringer ved eksperimentering og tidlig testing. Opptil fem aktører er aktuelle. Prosjektforslagene må kunne utvikles til prototyper ila seks måneder. Om kommunen senere ønsker å kjøpe løsningen, må en ordinær anskaffelsesprosess til.

660 på sertifiseringskurset til KS

Fra 2008- 2019 har 660 deltakere fra 164 forskjellige kommuner, 16 forskjellige fylkeskommuner, 14 forskjellige innkjøpssamarbeid og IKS ‘er gjennomført KS sitt sertifiseringskurs. Fra 2020 vil kurset gå over 8 dager fordelt på 3 samlinger, og er tilpasset kravene i den nye sertifiseringsordningen for offentlige innkjøpere (SOA).

Veiledning i å legge til rette for de ideelle

Difi har fått i oppdrag å utarbeide mer veiledning om hvordan oppdragsgivere kan legge til rette for økt medvirkning fra ideelle leverandører ved anskaffelser av ulike helse- og sosialtjenester. Veiledningen skal være klar innen utgangen av året, opplyste næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i et skriftlig svar til Stortinget.

Leverandørmøte om rekordstort bygg

Statsbygg og totalentreprenørene inviterer til leverandørmøte, og presenterer anskaffelsesstrategien for Norges største forsknings- og undervisningsbygg.  løpet av 2020 starter utstyrsanskaffelsene til det 67.000 kvm store bygget på Blindern i Oslo. Prosjektet er Statsbyggs største byggeprosjekt noensinne, og skal stå ferdig i 2024.

Markedsdialog om OPS-kontrakt

Statens vegvesen er i planleggingsfasen for konkurranse om OPS-kontrakten for E10/ rv. 85 Tjeldsund-Gullesfjordbotn-Langvassbukt (Hålogalandsvegen). Vegvesenet utarbeider for tiden prosjektets konkurransegrunnlag, og ønsker å få innspill fra markedet på krav og premisser for konkurransen/kontrakten.

Tapte anbud – ber om vurdering av habilitet

OTTS transport tapte et anbud til et firma hvor daglig leder hos oppdragsgiveren også er styreleder hos anbudsvinneren. Nå ønsker OTTS svar på om kommunene synes dette er greit, skriver Trønder-Avisa.

Høyesterett om renholdskonflikt

Høyesteretts ankeutvalg sier ja til å behandle konflikten mellom ISS og 61 renholdsarbeidere som ble overført til ISS da renholdet i Forsvaret ble overtatt av private, ifølge bygg.no. Konflikten gjelder hvorvidt renholderne hadde rett til å få med seg sine statlige pensjonsordninger og oppsigelsesfrister.

Også arbeidsrettslige krav utenfor innkjøpsreglene

Den svenske regjeringen vil at også statlige selskap som ikke omfattes av anskaffelseslovgivningen, skal stille arbeidsrettslige krav. 63% av de statlige selskapene er i dag utenfor de sentrale anskaffelsesreglene. Dermed kreves det nå ikke av dem at de skal stille arbeidsrettslige krav til sine leverandører.

Skrinlegger tiltak mot unfair konkurranse

Regjeringen i Danmark skrinlegger et planlagt oppgjør med unfair offentlig konkurranse. Regjeringen tar imidlertid med seg videre noen elementer fra den tidligere regjeringens arbeid. Det kommer således ikke noe lovforslag om at begrense stat, kommuner og regioners muligheter for å drive næringsvirksomhet i konkurranse med private.

Sysselsettingskrav gav 200 jobber

Trafikverket i Sverige er pålagt å stille krav om sysselsettingsfremmende tiltak ved sine anskaffelser. I 2018 ble det på den måten skapt 200 nye arbeidsmuligheter, skriver uipphandling24.se. Leverandører som ikke oppfyller kravene, ilegges bøter.

42 kravspesifikasjoner på høring

Det nå sendt hele 42 kravspesifikasjon på høring med sikte på innlemmelse i det danske, elektroniske verktøyet Fokus Fødevarer. Primært er det endringer i eksisterende kravspesifikasjoner, men det blitt plass til tre nye. Fokus Fødevarer gjør det enklere å finne kravspesifikasjoner til og fakta om anskaffelse av grønt, pålegg, fjærkre og kjøtt.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 29. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.