På dagens Anbud365-webinar: Grundig søkelys på nylansert evalueringsmodell

Anbud365: På dagens Anbud365-webinar: Grundig søkelys på nylansert evalueringsmodellChristian Bjørtuft Ellingsen (t.v.) og Anders Thue, begge advokater og partnere i Advokatfirma Simonsen Vogt Wiig, sto for dagens Anbud365-webinar om «Evaluering ved prissetting av kvalitet» (Foto: skjermdump).

Skriv ut artikkelen

Målt opp mot sentrale krav til evalueringsmetoder, får utkastet til modellen «prissetting av kvalitet» fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) et ja fra Simonsen Vogt Wiigs eksperter. Selv om det er utfordringer knyttet til den, så advokatene og partnerne Christian Bjørtuft Ellingsen og Anders Thue i advokatfirmaet positivt på den da de gjennomgikk modellutkastet på dagens Anbud365-webinar. Essensen i utkastet vil ventelig bli beholdt i den endelige versjonen.

Valg av evalueringsmodell har i flere år vært gjenstand for debatt på Anbud365, der i stor grad advokater fra Simonsen Vogt Wiig har vært toneangivende. Dagens webinar gjaldt for en stor del det utkastet til veiledning om evalueringsmodeller som DFØ la fram sent i 2021. Der ble for første gang anbefalt en konkret evalueringsmodell – prissetting av kvalitet. Denne evalueringsmodellen brukes sjeldent i anskaffelser i Norge.

I dagens webinar så Christian Bjørtuft Ellingsen og Anders Thue i Simonsen Vogt Wiig bl.a. nærmere på DFØ-utkastet til evalueringsmodellen «prissetting av kvalitet». Gjennomføring av konkurranser med denne modellen fikk de mange hundre som fulgte webinaret, innsikt i. Ellers tok de også for seg evaluering, evalueringsmodeller og svakhetene ved de evalueringsmodellene som normalt brukes i dag.

Positive til DFØ-modell

De to foredragsholderne signaliserte at Simonsen Vogt Wiig så med positive øyne på DFØs utkast. Inntrykket var at essensen i utkastet vil bli beholdt i den endelige versjonen. Utkastet ligger på anskaffelser.no. Høringsfristen gikk ut 20. januar i år.

Blant fordelene med den nye metoden, påpekte de to foredragsholderne, er at kjente svakheter kan unngås. Blant disse ble nevnt modeller som tar utgangspunkt i laveste pris og som kan få uventede eller tilfeldige utslag eller manipuleres av tilbydere. Metoden blir heller ikke påvirket av uaktuelle tilbud, og oppdragsgiver får oversikt over egen betalingsvillighet for de ulike kvalitetselementene. Leverandørene får dessuten oversikt over oppdragsgivernes betalingsvillighet for kvalitet og større innsikt i den reelle vekten av tildelingskriteriene.

Utfordringer

Men helt uten utfordringer er heller ikke den nye metoden. Foredagsholdene gav eksempler på noen mulige slike. Den krever mye av en oppdragsgiver i den forstand at man må ha et bredt kunnskapsgrunnlag om markedet, ikke minst kan det være vanskelig å få oversikt over leverandørenes prisdrivere.  Det kan dessuten være utfordrende å bestemme egen betalingsvillighet og å stå inne for det, poengterte de to.

Heller ikke slipper man unna skjønnsmessige vurderinger i mer kompliserte tilfeller. Så er spørsmålet om den nye metoden vil føre med seg mer eller mindre etterprøving. Det kan være leverandører, domstolene, media etc. som, fordi metoden er lettere å få innsyn i og forstå, fatter interesse. Når det er konkrete tallstørrelser det opereres med, er det lettere å gripe fatt i, og en leverandør som ikke vinner frem, kan lettere ta tak i en tallstørrelse og innvende at den ikke har rett størrelse.

Mer om temaet

Simonsen Vogt Wiig har for øvrig laget en betalingsvillighetsapp, som du kan teste her.

I tillegg:

Temaet behandles også i episode 16 av Simonsen Vogt Wiigs podcast, Anskaffelsespodden, som du kan høre her – og her.

Fikk du ikke med deg dagens webinar, kan du se det i opptak på Anbud365s YouTube-kanal og på Vimeo-kanalen til Simonsen Vogt Wiig

Bli den første til å kommentere på "På dagens Anbud365-webinar: Grundig søkelys på nylansert evalueringsmodell"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.