Sverige: Pandemien slo til, det offentlige kjøpte for mindre i 2020 enn i 2019

Anbud365: Pandemien slo til, det offentlige i Sverige kjøpte for mindre i 2020 enn i 2019Generaldirektør Inger Ek i Upphandlingsmyndigheten i Sverige, som har lagt fram statistikk fra både 2020 og 2021 om det offentliges anskaffelser (foto: Jenny Drakenlind).

Skriv ut artikkelen

Svenske offentlige myndigheter kjøpte for seks milliarder mindre i pandemiåret 2020 enn i 2019. En nedgang fra et år til et annet er første gang siden målingene av verdien av de årlige offentlige anskaffelsene i vårt naboland tok til i 2012. Dette fremgår av statistikk fra Upphandlingsmyndigheten. Tall som gjelder anskaffelser fra i fjor og plikten til å kunngjøre hvordan anskaffelsene endte, viser at svenskene her har noe å ta tak i: 4 av ti anskaffelser fra 2021 var ikke etter-kunngjort pr. juni i år. Hver tredje anskaffelse fra januar 2021 var blant disse.

Verdien av de svenske offentlige innkjøpene i 2020 var 819 milliarder svenske kroner, i 2019 825 milliarder. Verdien av det offentliges anskaffelser følger utviklingen av brutto nasjonalprodukt, og når det går ned, forklarer det samtidig nedgangen i verdien av de offentlige anskaffelsene, skriver Upphandlingsmyndigheten i en kommentar.

Statlig, kommunal og regional forvaltning står for 630 av milliardene i 2020, mens offentlige eide selskap kjøpte for 174 milliarder, mens private selskap i det offentliges tjeneste – som må følge anskaffelsesreglene, gjorde innkjøp for 16 milliarder det aktuelle året.

Ca. 18 000 anskaffelser i 2020

Årlig kunngjøres ca. 18 000 offentlige oppdrag i Sverige og av disse gjelde drøyt fire av ti anskaffelser kjøp av tjenester. Kommunene står for om lag sju av ti anskaffelser, og tre av ti gjelder anleggsarbeider.

Tall fra Upphandlingsmyndighetens statistikkbase viser også at bare 60% av kunngjorte anskaffelser i 2021 ble etterrannonsert. Det betyr at i fire av ti anskaffelser har man ennå ikke fått kunnskap om hvordan anskaffelsen endte – om det ble kontakt, avlysning e.l. Ifølge regelverket som gjelder i Sverige, skal resultatet av anskaffelser både under og over terskelverdiene kunngjøres.

Savner 7000 anskaffelser

Situasjonen er dermed den at resultatet i over 7000 anskaffelser i Sverige ennå ikke var kunngjort frem til medio juni i år. Upphandlingsmyndigheten har ingen opplysninger om årsak til at etter-kunngjøring i en registrert annonsebase, slik det kreves, ikke er foretatt. Riktignok pekes det på at det fortsatt kan være etter-kunngjøring på vei eller at anskaffelser kan være avbrutt før kontraktstildeling uten at dette er kunngjort.

Men, heter det, det er også slik at i mange tilfeller kan kunngjøring av kontraktstildeling ha uteblitt andre årsaker. En slik, fremhever Upphandlingsmyndigheten, kan være at oppdragsgiveren av en eller annen grunn har valgt ikke å etter-kunngjøre sine anskaffelser.

Mangler etter halvannet år

I gjennomsnitt skjer etter-kunngjøring ca. 3,5 måneder etter tidspunktet for kunngjøring av konkurranse eller en forhåndskunngjøring. Da kan det, heter det, være naturlig at flere etter-kunngjøringer som ble kunngjort senere i 2021 enn tidligere på året, savnes.

På den annen side viser Upphandlingsmyndighetens analyser at mange anskaffelser som ble kunngjort for et eller halvannet år siden ennå ikke er etter-kunngjort. En tredel av kunngjøringene fra januar 2021 er f.eks. fremdeles ikke etter-kunngjort, skriver Upphandlingsmyndigheten.

Andelen etter-kunngjøringer er høyere for EU-styrte anskaffelser enn for anskaffelser under EU-terskelverdiene, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Sverige: Pandemien slo til, det offentlige kjøpte for mindre i 2020 enn i 2019"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.