Tar til orde for standardisering av kontrakter – DFØ bør ta initiativ

Anbud365: Vi som elsker kontrakterMitt råd til oppdragsgivere er å forsøke å lage en kontrakt som ivaretar egne behov. Men samtidig er såpass balansert at leverandøren ikke trenger å ta forbehold, skriver artikkelforfatteren.

Skriv ut artikkelen

I Norge er det opp til enhver offentlig oppdragsgiver å utforme sine kontrakter. Derfor florerer variantene – ikke minst er det stor forskjell på risikofordelingen mellom kjøper og selger. Nå tar advokat og partner Stiegler Advokatfirma, Harald Alfsen, til orde for en standardisering av kontrakter på de fleste områdene. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) bør ta initiativet, slår han fast.

Bakgrunnen er at Luftambulansetjenesten har hevdet at de etter kontrakten bare skal orienteres, ikke godkjenne et eierskifte. Poenget kom opp fordi Dagens Næringsliv meldte at Babcock har solgt virksomheten i Norge og andre land til den britiske fondsforvalteren Ancala Partners, og at de skal ta over driften i løpet av året. Den reelle eieren er imidlertid ukjent, ifølge avisen.

– En velkjent kontraktsutfordring, sier Alfsen, og fremhever at Luftambulansetjenesten har full frihet til å legge inn klausuler om godkjennelse av eierbytte. En slik regel er allerede å finne i Statens IT-kjøpsavtale (SSA-K, pkt 7.2). Slikt er det også normalt å legge inn i de fleste kontrakter, og man kan legge inn sien egne vilkår for eierbytte – f.eks. krav om åpenhet om eierskap.

Opp til hver og en

Alfsen påpeker at det er opp til ethvert land hvordan de utformer en kontrakt. Her i landet er det til og med opp til hver oppdragsgiver. Myndighetene har så langt ikke blandet seg noe særlig i hvordan kontraktene utformes. Derfor er det veldig mange varianter og stor forskjell på risikofordelingen mellom kjøper og selger.

– Kontrakten er uten tvil nøkkelen til om leveransen blir som forutsatt og om leverandøren tjener eller taper på kontrakten, fortsetter han. Antakelig er det DFØ som bør iverksette et arbeid for å gå i bresjen for standardisering av kontrakter på de fleste områder, gjerne i samarbeid med bransjeaktørene.

Bli den første til å kommentere på "Tar til orde for standardisering av kontrakter – DFØ bør ta initiativ"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.