Norgesmodell-kontroll kan koste Rogaland 850 000 ekstra i året

Anbud365: Norgesmodell-kontroll vil koste Rogaland 850 000 i åretFylkesdirektør Gunn Claire Westad i Rogaland fylkeskommune har anslått hvor mye merarbeidet er i forbindelse med kontrollplikten som ligger i regjeringens forslag til Norgesmodell (foto: Stavanger kommune).

Skriv ut artikkelen

Kontrollplikten som følger med innføring av Norgesmodellens tiltak mot useriøse, innebærer betydelig merarbeid for Rogaland fylkeskommune, heter det i deres høringsuttale til modell-forslagene. Kontroll av om lag 25 % av leverandørene og kontraktene i fylkeskommunen årlig vil tilsvare om lag ett årsverk, beregnet til 850 000 inklusive sosiale kostnader. Det må dekkes av staten, slår fylkeskommunen fast.

I sin høringsuttalelse skriver Rogaland fylkeskommune at det er viktig og riktig at det offentlige stiller strenge krav til seriøsitet i bygge- og anleggskontrakter. Likeledes heter det at det er positivt at det legges opp til felles kjøreregler for hva offentlige byggherrer skal og bør gjøre for å sikre seriøsitet.

De foreslåtte endringene innebærer i stor grad en kontrollplikt av gjeldende og oppdatert lovverk i stedet for at det lages særregler, f.eks. at det legges opp til kontroll av leverandørens bruk av tilknytningsformer framfor at oppdragsgiver skal stille særkrav for innleie. Dette mener Rogaland fylkeskommune er positivt, og vil gjøre det enklere for leverandørene i møte med offentlige oppdragsbestillere.

Betydelig merarbeid

Fylkesdirektøren vurderer i sin saksfremstilling imidlertid den utvidede kontrollplikten til å påføre organisasjonen betydelig merarbeid. Endringene vil medføre behov for økt kapasitet i fylkeskommunens administrasjon for å oppfylle kontrollplikten og bør finansieres gjennom økt rammetilskudd dersom all kontrollbyrde pålegges oppdragsgiver.

Rogaland fylkeskommune har i dag 196 kontrakter med 128 unike leverandører innenfor bygg- og anlegg og renholdsektoren. Kontrollplikten vil kreve at Rogaland fylkeskommune har et apparat for verifisering, kontroll og videre etterspørsel etter dokumentasjon. I tillegg må apparatet følge opp konsekvenser og foreta stikkprøvekontroller. Fylkesdirektøren har forsøkt å lage et regnestykke på det merarbeidet som vil påføres organisasjonen, og ser at en kontroll av om lag 25 % av leverandørene og kontraktene årlig vil tilsvare om lag ett årsverk, beregnet til kr 850 000 inklusive sosiale kostnader.

Økt rammetilskudd

I det forslaget som fylkesutvalget i Rogaland vedtak heter det at endringene i lov og forskrift vil medføre behov for økt kapasitet knyttet til fylkeskommunens kontrollplikt. Dette bør finansieres gjennom økt rammetilskudd dersom all kontrollbyrde pålegges oppdragsgiver.

Bli den første til å kommentere på "Norgesmodell-kontroll kan koste Rogaland 850 000 ekstra i året"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.