Oslomodellen evalueres, endringer utelukkes ikke

Anbud365: Oslomodellen evalueres, endringer utelukkes ikkeByrådsleder Raymond Johansen i Oslo kommune har laget utkast til svar til EFTAs overvåkingsorgan om den såkalte Oslomodellen (foto: Sturlason).

Skriv ut artikkelen

Den såkalte Oslomodellen for å bekjempe arbeidskriminalitet ved hjelp av offentlige anskaffelser er for tiden under evaluering. Det fremgår av et innspill fra Oslo kommune til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) i forbindelse med et svar som skal gis til EFTAs overvåkingsorgan (ESA). I innspillet utelukkes ikke at evalueringen kan føre til endringer i Oslomodellen.

Bakgrunnen for at evalueringen gjøres nå, er et vedtak i de kommunale myndigheter tilbake i 2017. Der heter det at man etter tre år skal se på om tiltakene i modellen har hatt effekt, hvis behov styrke tiltakene.

EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har bedt om nærmere informasjon om Oslo- og Skiensmodellene – om kommunal anskaffelsespolitikk for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Overvåkingsorganet er spesielt interessert i praksis knyttet til begrensninger av underleverandører i utsatte bransjer, som bygg og anlegg. Dette er intet formelt varsel om undersøkelse av lovligheten av Oslomodellen.

Undersøker lovligheten

Henvendelsen sees i sammenheng med at overvåkingsorganet i et såkalt formelt åpningsbrev har varslet NFD at man undersøker lovligheten av begrensninger i antall ledd i underleverandørkjeden i det norske anskaffelsesregelverket.

I tillegg til dette med begrensninger i antall underleverandører, har ESA spurt om bestemmelsen om betaling av lønn direkte inn på bank er begrenset til å gjelde de som gjennomfører kontrakten. Også spørsmålet om innleie eller fast ansatte interesserer overvåkingsorganet. Man er dessuten opptatt av om hensikten med tiltakene kan dekkes ved bruk av andre lov- eller regelbestemmelser.

Ikke absolutte begrensninger

Oslo kommune understreker at kravet om begrensninger i den vertikale underleverandørkjeden ikke er absolutt. Før man setter i gang en anskaffelsesprosess skal det gjennomføres en risikoanalyse. Unntak kan dreie seg om såkalte markedsrelaterte grunner, der det er lagt retningslinjer for hva dette er. Likeledes kan spesielle eller uforutsette omstendigheter dukke opp. Uansett, heter det, skal slike unntak ikke benyttes ut over det strengt nødvendige. Det er ingen begrensninger i den horisontale underleverandørkjeden.

Nærmere info om Oslomodellen finner du her.

Bli den første til å kommentere på "Oslomodellen evalueres, endringer utelukkes ikke"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.