Sju av ti vil gjerne delta i offentlige anbud, men …

Anbud365: Sju av ti vil gjerne delta i offentlige anbud, men …Sanna Wallerstedt er jurist og sekretær for Byggföretagens anskaffelsesutvalg, som har gjennomført en undersøkelse om medlemmenes forhold til offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Blind stirring” på laveste pris, for høye kvalifiseringskrav og dårlig oppfølging er noen av de utfordringene som gjør at bygg- og anleggsforetak i Sverige velger å avstå fra å levere tilbud i det offentliges anbudskonkurranser. Om disse og andre problemer ble ryddet opp i, sier sju av ti foretak i en svensk undersøkelse at de gjerne vil delta i flere av det offentliges anskaffelser. Og i Sverige er det slik at i fire av ti anbudskonkurranser kommer bare ett eller to tilbud.

Foreningen Byggföretagen er med i NHOs svenske søsterorganisasjon, Svenskt Näringsliv, og representerer bygg, anlegg og spesialforetak på området. Det er ca. 3900 bedrifter med i foreningen, som står bak undersøkelsen «Byggbarometern». I sin første utgave for året er temaet hvordan medlemsbedriftene ser på det offentliges anskaffelsespraksis. 520 medlemsforetak svarte på undersøkelsen som ble gjort i desember i fjor.

Undersøkelsen avdekker at den største utfordringen selskapene ser, er at det er for stort fokus på pris. Det leder til urealistisk lave tilbud. Akkurat denne utfordringen synes å være den klart største. Nesten to av tre spurte trekker frem denne.

Konkurransegrunnlagene

Men også det at konkurransegrunnlagene er av for dårlig kvalitet er en stor utfordring, ettersom det gjør det vanskelig å kalkulere anbudene. Nær fire av ti mener det. På listen over utfordringer er det også at det ikke er noen muligheter for langsiktig samarbeid med bestilleren. Noen krav er utydelige, irrelevante eller for høye i relasjon til hva som er oppdraget.

Nesten en av tre som deltar i offentlige anskaffelser, mener for øvrig at oppfølgingen av krav som er stilt i kontraktsperioden er for dårlig. En mindre, men ikke ubetydelig del oppgir for øvrig at de ikke stoler på at det går rett for seg når det offentlige anskaffer. 15% av de spurte mener det.

Flere vil delta

Hvis de utfordringene som foretakene som svarer i undersøkelsen, nevner, blir borte, kan sju av ti delta oftere i anbudskonkurransene til det offentlige. I dag deltar bare om lag halvparten av dem, fremgår det av undersøkelsesresultatene.

En egen del i undersøkelsen tar for seg kvalifiseringskravene. Hvordan opplever foretakene at de kravene som stilles til dem. På grunn av for høye kvalifiseringskrav avstår nærmere halvparten av de foretakene som deltar i slike konkurranser, fra tid til annen fra å levere tilbud. Dette til tross for at de mener å ha mulighet til å levere det som kreves. Og så å si alle svarene på dette punkt i undersøkelsen går på at det er snakk om for høye kvalifiseringskrav i forhold til hva oppdraget går ut på. Flere av foretakene nevner for øvrig at det er et problem at kvalifiseringskravene som er stilt, ikke kontrolleres.

Det gjennomsnittlige antallet tilbud i Sverige er på vei opp, men fremdeles er det vanligst med to tilbud pr. anskaffelse. I fire av ti anskaffelser kommer det imidlertid inn bare ett eller to tilbud.

Bli den første til å kommentere på "Sju av ti vil gjerne delta i offentlige anbud, men …"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.