Undersøkelse: Tre av fire kommuner ønsker større mulighet til å velge lokale leverandører

Anbud365: Undersøkelse: Tre av fire kommuner ønsker større mulighet til å velge lokale leverandørerPå bildet daglig leder Hilde Widerøe Wibe i NHO-foreningen Norske Trevarer som har gjennomført en undersøkelse blant norske kommuner om holdninger til ulike spørsmål, inklusive anbudsprosesser.

Skriv ut artikkelen

Gitt ikke altfor store prisforskjeller mener tre av fire kommuner at de burde hatt større mulighet til å foretrekke lokale leverandører i anbudsprosesser. Dette fremgår av en fersk undersøkelse i regi av NHO-foreningen Norske Trevarer. Av samme undersøkelsen fremgår det at tre av fire kommuner mener at det totale klimaavtrykket – inkludert utslipp knyttet til transport – på varer og tjenester man kjøper inn, bør telle positivt i anbudskonkurranser.

Norske Trevarers undersøkelse som er gjennomført av NorgesBarometeret, ble gjennomført i månedsskiftet september/oktober. Målgruppen var rådmenn og ordførere og 152 av de spurte, svarte.

Et overveldende flertall i undersøkelsen mener at kommunen burde ha større mulighet til å foretrekke lokale leverandører i anbudsprosesser, dersom disse ikke skiller seg ut vesentlig på pris. Ordførere er noe mer enige enn rådmenn/kommunaldirektører, og de fra Midt-Norge er i noe større grad enige i dette. Kommuner styrt av de rødgrønne er mer enig i at det skulle være slik enn kommuner styrt av de borgerlige.

Tre av fire kommuner

Tre av fire sier seg enig i at kommunen burde ha større mulighet til å foretrekke lokale leverandører i anbudsprosesser, dersom disse ikke skiller seg ut vesentlig på pris. En noe større andel ordførere enn kommunedirektører er enig i at det burde være slik. Bare 10% av kommunene er uenig i at muligheten for å benytte lokale leverandører, burde vært større. Samme andel gjelder for øvrig for rådmenn/kommunedirektører på sin side og ordfører på sin.

Oppslutningen om dette ønsket er omtrent likt fordelt omkring i landet, bortsett fra Midt-Norge der kommunene i større grad enn ellers støtter ønsket. 7 av 10 i landet for øvrig, 8 av 10 i Midt-Norge. Ingen kommuner i Midt-Norge er uenig i at det burde være slik.

Klimaavtrykk bør telle positivt

Et klart flertall – tre av fire – mener at det totale klimaavtrykket, inkludert utslipp knyttet til transport, på varer og tjenester man kjøper inn, bør telle positivt i anbudskonkurranser. Kommuner styrt av rødgrønne er mer positive (fire av fem) enn kommuner styrt av borgerlige (nær tre av fem), og kommuner på Øst- og Sørlandet er noe mer positive enn resten av landet.

Det er også spurt om hva som er viktig for kommunen når bygninger skal oppgraderes eller vedlikeholdes. Lav anskaffelsespris topper listen (56% svarer dette) foran lavt vedlikeholdsbehov (54% av svarene). Mens om lag samme andel ordførere og rådmenn/kommunedirektører svarer lav anskaffelsespris, er det langt flere kommunedirektører/rådmenn enn ordførere som svarer lavt vedlikeholdsbehov (65 mot 49%).

Lav anskaffelsespris i nord

Regionalt betyr lav anskaffelsespris mest for kommuner i Nord-Norge (68%), minst på Øst- og Sørlandet (46%). I Nord-Norge – som eneste av landsdelene – betyr også lav anskaffelsespris mer enn lavt vedlikeholdsbehov, i Midt-orge like mye. I resten av landet betyr lavt vedlikeholdsbehov mest.

Bli den første til å kommentere på "Undersøkelse: Tre av fire kommuner ønsker større mulighet til å velge lokale leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.