Å tillate gjenbruk av engangsutstyr på sykehus kan gi 30% klimagevinst

Anbud365: Å tillate gjenbruk av engangsutstyr på sykehus kan gi 30% klimagevinstSykehusinnkjøp, her ved sin adm.dir. Bente Hayes, ber på vegne av seg selv og de fire regionale helseforetakene om forskriftsendring som kan gi 30% klimagevinst.

Skriv ut artikkelen

Gjør om forskriften for medisinsk utstyr slik at reprosessering av medisinsk engangsutstyr igjen blir tillatt! Forbudet som i dag gjelder mot gjenbruk av slikt dyrt utstyr skaper store mengder avfall, særlig plast. Sykehusinnkjøp i spissen for landets fire regionale helseforetak mener at å oppheve forbudet kan bety 30% klima- og kostnadskutt for de produktene det gjelder, vesentlig engangsutstyr innen kirurgi. Dette fremgår av et brev til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

I brevet fra Sykehusinnkjøp understrekes det at det finnes leverandører som henter utstyret, reprosesserer det og selger det billigere tilbake. Dette skaper lite ekstraarbeid for helseforetaket. Utstyret blir CE-merket og pasientsikkerheten er ivaretatt fullt ut.

Ikke i egenregi

Spesialisthelsetjenesten har ambisiøse miljø- og klimamål, skriver Sykehusinnkjøp, og muligheten for reprosessering er en viktig faktor for å nå målene. Da gjeldende forskrift var på høring var flere helseforetak negative til at reprosessering skulle være lovlig. Da var det imidlertid ikke poengtert at reprosessering kunne gjøres av leverandøren selv eller tredjepart. – Vår forståelse er at det helseforetakene ikke ønsket, var at reprosessering skulle gjøres i egenregi i helseforetaket, heter det.

Såkalt reprosessering av medisinsk engangsutstyr var tillatt i Norge frem til 1. januar 2022, men ved innføringen av en EU-forordning ble det forbudt fra og med 1. januar 2022. Av en dansk utredning fremgår det at forordningen ikke er i veien for at det kan fastsettes nasjonale regler som gjør det mulig å benytte medisinsk engangsutstyr på nytt.

Amerikansk utstyrssirkel

I USA er det leverandørene som reprosesserer eget utstyr, slik at det går i sirkel. Amerikanske myndigheter ved Food and Drug Administration (FDA) er tydelige på at pasienthensyn er ivaretatt. Norske leverandører kan oppfordres til å gjøre det samme om det blir tillatt, poengterer Sykehusinnkjøp.

Reprosessering av medisinsk engangsutstyr (hovedsakelig kirurgiske produkter) er det åpnet for i Sverige, og det er en prosess i gang i Danmark for å forandre lovverket i samme retning der. Dette er land Norge samarbeider tett med, og kan lære av deres erfaringer hvis forskriften blir revidert, heter det. Norden er en viktig aktør globalt, og dette tiltaket kan benyttes for å bevege markedet for medisinske produkter i både helse- og miljøvennlig retning.

Også Tyskland, Belgia, Irland og Nederland har tillatt reprosessering av medisinsk engangsutstyr.

Bli den første til å kommentere på "Å tillate gjenbruk av engangsutstyr på sykehus kan gi 30% klimagevinst"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.