Historisk – første legemiddelanskaffelse med miljøkriterier gjennomført

Anbud365:Sykehusinnkjøp: Leveringssikkerhet teller 30% i legemiddel-anbudeneKriteriet leveringssikkerhet teller 30% av de fire kriteriene Sykehusinnkjøp har i forbindelse med legemiddelkjøp, opplyste innkjøpsdirektør for legemidler i helseforetaket, Bente Hayes.

Skriv ut artikkelen

Etter to års planlegging har Sykehusinnkjøp gjennomført sin første anskaffelse med miljøkrav i en legemiddelanskaffelse av antibiotika. Tilbud kom fra 23 leverandører, og de ble evaluert etter kriteriene kvalitet, leveringssikkerhet, pris og miljø, hvorav miljø er vektet med 30 %. Mange leverandører har mye bra arbeid på gang, mens andre har en vei å gå.  Hensynet til leveringssikkerheten gjør at man ikke kan velge legemidler helt bort på grunn av miljøkrav. Sykehusinnkjøp varsler ellers at det også vil komme miljøkriterier i fremtidige, andre anskaffelser knyttet til legemidler.

Utslipp og forurensing i forbindelse med produksjon av legemidler er et betydelig problem i flere produksjonsland, og spesialt for antibiotika. Leverandører som har dokumentert godt miljøarbeid i produksjonen er ved anskaffelsen blitt belønnet for dette.

– Gjennom ansvarlige anskaffelser kan man på sikt bidra til å redusere utslipp og forurensning, sier divisjonsdirektør Bente Hayes i divisjon legemidler, ifølge en pressemelding fra Sykehusinnkjøp.

Bredt samarbeid

Sykehusinnkjøp HF har jobbet med hvordan man kan sette miljøkriterier, som på sikt kan bidra til å redusere utslipp og forurensning. Dette har skjedd i samarbeid med eierne i de regionale helseforetakene, miljøgruppen i Legemiddelindustriforeningen (LMI), representanter fra generikaleverandører, Statens Legemiddelverk, og kolleger i Sverige.

Anskaffelsen ble utlyst i vår og tildelingen av avtaler ble kunngjort i forrige uke.

– Sykehusinnkjøp HF mottok tilbud fra 23 leverandører. Tilbudene er evaluert etter kriteriene kvalitet, leveringssikkerhet, pris og miljø, hvorav miljø er vektet med 30 %. Leverandørene har redegjort for deres miljøpolicy, miljøstrategi og miljøledelsessystem i produksjon gjennom et spørreskjema sier Hayes.

Leverandører som fikk uttelling

– Besvarelsene viser at mange leverandører har mye bra arbeid på gang, men den viser også at det er en del leverandører som har en vei å gå.  De av leverandørene som jobber aktivt for miljø og tilrettelegger for bærekraftig produksjon har fått uttelling for dette i konkurransen, fortsetter divisjonsdirektøren for legemidler.

Avtalene som inngås er 2-årige og i løpet av avtaleperioden vil Sykehusinnkjøp gjøre avtaleoppfølging, for å sikre at leverandørene kan dokumentere forpliktelser gitt i tilbudet.

Gitt verdifull innsikt

– Besvarelsene har så langt gitt oss verdifull innsikt i det pågående miljøarbeidet hos leverandørene og vil bli viktig når Sykehusinnkjøp HF nå evaluerer anskaffelsen for å se hva vi kan forbedre til neste anskaffelse, sier Hayes.

Utfordringene som vi har i dag rundt leveringssikkerhet, gjør likevel at man ikke kan velge legemidler helt bort på grunn av miljøkrav.

– På grunn av leveringssituasjonen kan vi foreløpig ikke stille absolutte krav og vi er nødt til å velge den leverandøren som relativt sett gjør det best innen miljø. Samtidig opplever vi at leverandørmarkedet er positive til at det fremover vil bli stilt miljøkrav ved legemiddelanskaffelser.

Emballasje og legemidler som avfall

Sykehusinnkjøp har søkelys på hele verdikjeden, fra forskning til sluttbrukerpasienten, og det vil komme andre miljøkriterierier i fremtidige anskaffelser.

– Det kan for eksempel være emballasje og legemidler som avfall. Planleggingen av dette arbeidet er allerede godt i gang med de andre innkjøpsorganisasjonene i Norden og bransjen, sier Hayes.

Bli den første til å kommentere på "Historisk – første legemiddelanskaffelse med miljøkriterier gjennomført"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.