Mulighetene ligger i innovative anskaffelser

Anbud365: Mulighetene ligger i innovative anskaffelserSkal Norge se på mulighet for hvordan medisinsk utstyr kan inngå i en sirkulærøkonomi, må oppdragsgiversiden og produsentene sammen utforske muligheten for hvordan dette kan gjøres innenfor eksisterende rammer, påpeker artikkelforfatteren.

Skriv ut artikkelen

Av Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen, direktør markedstilgang i Melanor, bransjeorganisasjonen for medtek og lab i NHO Geneo

I et innlegg skriver Lennart Hovland i Anbud365 at Melanor “rygger ved tanken på gjenbruk”. Det stemmer selvsagt ikke.

Medisinsk utstyrsindustri sitt overordnede mål er å redde liv og forbedre helse. Miljømessige og sosiale hensyn er en integrert del av industriens arbeid. Å bevare et sunt miljø og bygge sosialt ansvarlige verdikjeder, er avgjørende for å holde mennesker ved god helse. Bransjen må være i forkant når det gjelder å håndtere utfordringer knyttet til et bærekraftig helsevesen. Det har også medført at medisinsk utstyrsindustri ligger helt i toppen sammenlignet med andre bransjer når det gjelder innovative løsninger.

Noen av våre medlemmer har også utviklet programmer hvor de enten i egen regi eller i samarbeid med andre, samler inn brukt utstyr og gjenbruker deler der dette er mulig, og tilbyr det til eksisterende eller nye kunder. Dette er fortrinnsvis basert på egen sertifisering for denne prosessen. Hvorvidt vedtatte forbud mot reprosessering er til hinder for denne type gjenbruk bør være gjenstand for diskusjon med tilsynsmyndighet.

Norge benyttet seg av den nasjonale råderetten som EU-forordningen gav og etter en åpen høringsrunde oppsummerte Legemiddelverket. Der kom det frem at reprosessering av medisinsk engangsutstyr vanskelig lot seg gjøre i praksis.  Årsaken til det er blant annet at det kunne føre til at reprosessering ville foregå uten at kravene i regelverket følges, og få konsekvenser for pasientsikkerheten.

Medisinsk utstyr-industri er underlagt svært strenge regulatoriske krav. Det er av det gode. Skal Norge se på mulighet for hvordan medisinsk utstyr kan inngå i en sirkulærøkonomi, må oppdragsgiversiden og produsentene sammen utforske muligheten for hvordan dette kan gjøres innenfor eksisterende rammer. Å endre loven tilbake hvor vi var, vil ikke være løsningen.

Vi bør heller se på hvilke muligheter som ligger i innovative anskaffelser. Det er viktig med god dialog og at oppdragsgiver forstår når og hvilke endringer som kan medføre behov for re-sertifisering av medisinsk engangsutstyr. Forsyningssikkerhet står høyt på agenda for denne type utstyr, ikke minst pga. flaskehalser som følge av skjerpede regulatoriske krav for å få nytt utstyr registrert og eksisterende utstyr re-sertifisert. Man må gjøre gode risikoanalyser før oppdragsgivere i sine anskaffelser stiller krav som øker byrden for det regulatoriske godkjenningssystemet. Dialog er her avgjørende.

Bli den første til å kommentere på "Mulighetene ligger i innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.