Oslo med innkjøpstiltak for å redusere klimagassutslipp fra matområdet

Anbud365: Oslo med innkjøpstiltak for å redusere klimagassutslipp fra matområdet– Det pågår et strategisk arbeid i Oslo kommune for å innføre sunn og bærekraftig mat, ifølge Gunnar Wedde, direktør for innkjøpstjenester i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune. kommunale mål.

Skriv ut artikkelen

– Målet er å øke andelen plantebasert mat, samt redusere kjøttforbruket og matsvinnet og på denne måten bidra til reduserte klimagassutslipp fra matområdet, sier innkjøpsdirektør Gunnar Wedde i Oslo kommune i et intervju med bladet Dagligvarehandelen. I ryggen har kommunen en innkjøpsmuskel på nærmere 160 millioner til bruk for å nå målet.

Wedde, direktør for innkjøpstjenester i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune, får spørsmål fra bladet om hva som er status på kjøttforbruket. Bakgrunnen er et bystyrevedtak fra 2019 om å halvere kjøttforbruket i Oslo kommunes kantiner og institusjoner i perioden 2019-2023.

– Det pågår et strategisk arbeid i Oslo kommune for å innføre sunn og bærekraftig mat i tråd med byrådsplattformens ambisjoner, svarer Wedde. Flere tiltak er under utarbeidelse, deriblant indikatorer for å måle det forbruksbaserte utslippet fra blant annet mat. Dette er et pågående arbeid og det er for tidlig i prosessen å angi nullpunktet for måling av kjøttforbruket.

Matinnkjøp for nær 160 mill

I perioden oktober 2020 – september 2021 hadde Oslo kommune et matinnkjøp på totalt 157,5 millioner kroner. Sykehjemsetaten står alene for 70,6 millioner kroner av dette.

Mer bærekraftige innkjøp skal komme gjennom en serie tiltak. Et av disse er at vegetarmat skal være standardvalget der det serveres mat i kommunens regi, men ikke nødvendigvis eneste alternativ.

Dyrevelferd og bærekraft

Et annet tiltak er dyrevelferd og bærekraftig produksjon. Kommunen vil stille krav om bærekraftig produksjon og god dyrevelferd ved kommunale innkjøp av kjøtt og animalske produkter i nye samkjøpsavtaler for mat og drikke. Kommunen undersøker hvilke sertifiseringsordninger som kan være egnet (eksempelvis Dyrevernmerket og Debio med den nye økologiforskriften), hvilke produkter og produktgrupper det finnes sertifiseringer på, og hvor stort volum som er tilgjengelig i markedet. Sertifiseringene må være tredjepartssertifiserte.

Og det vi dreie seg om lokalmat: Nye samkjøpsavtaler på matområdet, der muligheten for innkjøp fra lokale produsenter vil bli vurdert innenfor rammene av lov og forskrift om offentlige anskaffelser.

50% økologisk mat

Likeledes sikter kommunen mot å nå 50% økologisk mat av det totale matinnkjøpet til kommunen. Når det gjelder sesongbaserte varer, skal kommunen fremme bruk av klimavennlige menyer.

Bli den første til å kommentere på "Oslo med innkjøpstiltak for å redusere klimagassutslipp fra matområdet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.