Flere får nyte godt av innkjøpskompetansen i Oslo kommune

Anbud365: Anbefaler Oslo-plan for nullutslipp-transport til bruk i europeiske byerAvdelingsdirektør Gunnar Wedde i Konsernservice/Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) i Oslo kommune er ansvarlig for Oslo-planen for nullutslipps-kjøretøy.

Skriv ut artikkelen

Avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Konserninnkjøp Oslo kommune sjonglerer for tiden 34 medarbeidere, en avtaleportefølje med årlig verdi over 2,2 milliarder kroner og en lang liste over avtaler som skal konkurranseutsettes i løpet av det neste halvåret. Og: – Jeg ser for meg at vi kommer til å intensivere samarbeidet med omkringliggende kommuner og andre offentlige etater, konstaterer han.

Konserninnkjøp er Oslo kommunes kompetansesenter for anskaffelser. For tiden er etaten aktuell med utlysning av ny seksjonsleder for samkjøp, etter at Kjetil Østgård tidligere i år meldte overgang til stillingen som direktør for Statens innkjøpssenter.

Hodejakt 

I mens fylles listen over produkter og tjenester der kommunens virksomheter ønsker samkjøp, som er Oslo kommunes navn på konsernovergripende rammeavtaler.

– Det er hektisk dager her nå, ja. Fordelen er jo at vi kan garantere en spennende start for den nye samkjøpssjefen vår, for her bør man treffe bakken i løpefart, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde.

Stordrift og etikk 

Oslo kommunes anskaffelser skal ifølge strategien være «innovative, økonomisk effektive og skape tillit til Oslo kommune som innkjøper». Wedde forteller at kommunens virksomheter sparer om lag 20% i rene kostnader på å benytte kommunale samkjøpsavtaler.

– Det største effektpotensialet er innen samfunnsansvar. Oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår, bruk av lærlinger, og leverandøroppfølging av etiske krav er sentralt. At vi har lykkes med dette var del av begrunnelsen da vi i fjor ble tildelt KLP og Difis etikk-innkjøperpris, sier Wedde.

Tverrkommunalt samarbeid 

I det siste har avdelingens aktivitet faktisk spredt seg utover bygrensene, ettersom flere av samkjøpsavtalene nå inkluderer andre kommuner og fylkeskommuner.

– Jeg ser for meg at vi kommer til å intensivere samarbeidet med omkringliggende kommuner og andre offentlige etater. Der hvor det ikke er konkurransemessige hindringer i veien, er tverrkommunale innkjøpssamarbeid en god idé og et spennende potensial for effektivisering av offentlig sektor. Vi har for eksempel en avtale for oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår med 99 andre kommuner, sier Wedde.

Digitalisering fra vugge til grav 

– Hvilke er de viktigste samkjøpsavtalene i tiden fremover?

– De viktigste avtalene omhandler satsingen på velferdsteknologi. Digitalisering er en stor del av svaret på hvordan vi skal sørge for bedre helse- og velferdstjenester i fremtiden, og i første omgang skal vi sørge for fellesinnkjøp av GPS-trygghetsalarmer, håndterminaler, medisindispensere og digitale dørlåser, forteller Wedde.

Økologisk inntak 

Han røper også at det har vært stor interesse for kommunens nye kaffeavtale. Kaffe opptar mange og det er viktig at kommunen kjøper kaffe som er dokumentert produsert på en etisk forsvarlig måte.

– Deretter er det klart for en fornyelse av matavtalen, samt avtaler for frukt og grønt og meieriprodukter. Alle disse har en tydelig profil, ettersom økologi og rettferdig handel skal prege kommunens mat- og drikkekonsum, sier Wedde.

Store kontrakter 

Han nevner IKT-konsulenttjenester, ladestasjoner til elbiler og renholdstjenester som andre viktige samkjøpsavtaler de neste 6–12 månedene.

– Renhold er spesielt viktig, ettersom oppfølgingsansvaret overfor leverandørene er krevende. Det er også en relativt stor avtale, med omsetning på rundt 180 millioner kroner årlig. Giganten av de nye avtalene er imidlertid vikartjenester, med en verdi på over en milliard kroner i løpet av en fireårsperiode, sier Wedde.

Av andre oppgaver avdelingsdirektøren er involvert i nevnes ny IKT-driftsavtale, ny IKT-utvikleravtale – og i første omgang altså ansettelse av ny seksjonsleder.

Bli den første til å kommentere på "Flere får nyte godt av innkjøpskompetansen i Oslo kommune"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.