NHO-forening: Vurdér anskaffelser uten konkurranse eller utlysning

Anbud365: NHO-forening: Vurdér anskaffelser uten konkurranse eller utlysningDet viktige nå er at ting skjer raskt, og at myndighetene bruker sin anskaffelseskraft til å få aktivitet i næringslivet, sier Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide. (foto: Ilja Hendel/Abelia).

Skriv ut artikkelen

Stortinget tar et sjakktrekk for å redde bedriftene, mener NHO-foreningen Abelia. Men, om prosjektene går inn i en saktegående anbudskvern vil det ikke være flere bedrifter igjen å redde. Heldigvis finnes det rom innenfor dagens regelverk. Abelia anbefaler tre konkrete grep der det ene er litt kontroversielt. – Å vurdere anskaffelser uten konkurranse eller uten utlysning er ikke uproblematisk, men det er verdt å se på, sier sier Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide.

Stortinget ber regjeringen starte prosessen med å gjøre klar til anbud på en rekke offentlige prosjekter. – Prosjektene er klare og bedriftene står i kø, men prosjektene må ikke velges ut ukritisk. De bør løse noen av våre store samfunnsutfordringer, påpeker Abelia.

 Stortinget går fra å dekke utgifter til å skape inntekter. Det funker om embetsverket snur seg raskt rundt. Dette er et sjakktrekk for å redde bedriftene, men om det ikke kan gjøres raskt nok vil det ikke være flere bedrifter igjen å redde. Det kan funke om embetsverket bruker de tilgjengelige verktøyene:

 1. Minimere risikoen og maksimere kompetansen hos innkjøperne. De skal vite hva de kan gjøre og ikke kan gjøre i arbeidet med å redde bedriftene.
 2. Her trengs det en oppdatert veileder for offentlige ansatte som skal kjøpe inn tjenester. Dette har vi foreslått for nærings- og fiskeridepartementet, som så har startet arbeidet med å få det på plass.
 3. Iverksette hasteprosedyre. Det vil si at man kutter ned fristene. Prosessene blir den samme, bare raskere. Denne knappen må man trykke på nå.
 4. Vurdere anskaffelse uten konkurranse og/eller uten utlysning. Dette kan være et nødvendig hastegrep på midlertidig basis, men er ikke problemfritt.

– Å vurdere anskaffelser uten konkurranse eller uten utlysning er ikke uproblematisk, men det er verdt å se på. Nå trengs det riktige varer og tjenester på rett plass, til rett tid og pris. Da må gi se på hvordan vi kan sikre rett tid, samtidig som vi sikrer rett pris, sier Abelia-sjefen.

Abelia: Prosjektene står i kø, men må være samfunnsnyttige.

Det finnes en rekke prosjekter og anbud som klare for å iverksettes og som retter seg mot de store samfunnsutfordringene vi står ovenfor. Norge har i lang tid vært klar for en arbeidsinnsats, spesielt innenfor IT og forskning. Her er 3 eksempler:

 1. Sky som virkemiddel for modernisering av offentlig sektor 
  1. Offentlig sektor bør benytte muligheten nå til å løfte større løsningen og prosjekter til skyen. Det gir skalerbarhet og fleksibilitet, som vi også i dag ser fordelen ved. Store prosjekter hvor sky vil være en mulighet er ny momsløsning for Skattedirektoratet og deling av folkeregisteret. 
  1. Det er også store prosjekter som er i gang, for eksempel Brønnøysundregistrene med nytt registersystem (BRSYS), Politiet med ID-løsningen og NAV med modernisering av løsninger  som Prosjekt 2 (Foreldrepenger) og Prosjekt 3 (Sykepenger).
 2. Støtte til medisinsk avstandsoppfølging på andre områder enn COVID-19
  1. Et forslag er å støtte helsetjenesten i å frigjøre helsepersonell til COVID-19-oppfølging. Det kan innebære å fokusere på å løse andre helseutfordringer, slik at COVID-19 får all mulig kapasitet. Ett eksempel er eMeistring – https://helse-bergen.no/emeistring. Dette er en internettbasert tjeneste som tilbyr helsehjelp for panikklidelse, depresjon og sosial angst.
 3. Nullustlipp hurtigbåt
  1. Dette er en sterk kandidat der det offentlige kan legge til rette ved en kombinasjon av incentiver og direkte støtte.  Én hurtigbåt forurenser like mye om 1000 busser.  Fylkeskommunene skal legge ut 15-20 hurtigbåtsamband på anbud de nærmeste årene.  Det har vært utlyst konkurranse om mulige teknologier og mulige hurtigbåtkonsepter, og flere konsortier står klarte til å ta utviklingen videre.  Men fylkeskommunene ønsker ikke å ta hele utviklingsrisikoen selv, og ber om statlig medvirkning. Et statlig insentiv her vil bidra til industriutvikling i den maritime klyngen, bidra til en unik posisjon til norsk leverandørindustri, gi synlig støtte fra stat til fylkeskommuner, og treffe godt i forhold til en miljøagenda.

Bedriftene er mer enn klare

– Bedriftene er klare for å bidra, spesielt kunnskapsintensiv næring. Dette handler ikke bare om at bedriftene permitterer og er i en desperat situasjon vi er helt nødt til å håndtere. Det handler også om at vi har et næringsliv som har lyst og ikke minst evne til å bidra. Derfor er det så viktig å sette i gang de samfunnsnyttige prosjektene som er klare, sier Søreide.

1 kommentar på "NHO-forening: Vurdér anskaffelser uten konkurranse eller utlysning"

 1. Hartvig Munthe-Kaas | 3. april 2020 på 12:49 | Svar

  Veldig gode innspill fra en kompetent organisasjon. God veileder for offentlige innkjøpere i disse krona-tider finnes nå på anskaffelser.no

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.