Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19.mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 19.maiEtisk handel Norge har tips for de som jobber med åpenhetsloven. På bildet daglig leder Heidi Furustøl i Etisk Handel Norge (foto: Etisk Handel Norge).

Skriv ut artikkelen

StartOff-konkurransen “Tenk sirkulært” avgjort, påmeldingen strømmer på til Anbud365-dagen 15. juni og flere kommuner kjører samme anbud både to og tre ganger. Norsk Arbeidsmandsforbund har vedtatt å jobbe for krav om landsdekkende tariffavtale i offentlige anbud, og Larvik jakter digitalt verktøy for bedre oversikt over møbelgjenbruk. Europakommisjonen har etablert nytt anskaffelsesfaglig nettverk for offentlige innkjøpere. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Anbud365-dagen 15. juni: Stor interesse!

På Anbud365-dagen:
Til venstre: Partner Wenche Sædal og advokatfullmektig Ragnhild Berg Nilsen,Thommessen: Hva er et unormalt lavt tilbud og hvordan håndtere dem?
Til høyre: Divisjonsdirektør Dag Strømsnes, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ): Skjerpede miljøkrav og Norgesmodellen – arbeidet med «beste praksis» for kontraktsoppfølging er i gang for fullt

Påmeldingene til Anbud365-dagen 15. juni strømmer på. Allerede har over 200 meldt at de blir med oss på dagen – enten fysisk eller digitalt. Fortsatt tilbyr vi 50 % early bird-rabatt, så om du ikke er blant de vel 200, nøl ikke – meld deg på før rabatt-tilbudet avsluttes. Klikk her og du finner program – og det du trenger for å melde deg på!

Vant StartOff-konkurranse

Oslo kommune har nylig inngått en forsknings- og utviklingsavtale med Grayn AS for å utvikle en løsning som vil gjøre det enklere for ansatte i kommunen å velge sirkulære løsninger. Gjennom et StartOff-prosjekt som ble publisert i desember 2022 etterlyste kommunen løsninger på markedet.

Landsdekkende tariffavtale i anbud

Norsk Arbeidsmandsforbund har hatt landsmøte og vedtatt å jobbe for at det innføres krav om landsdekkende tariffavtale i offentlige anbud. Samferdselsprosjektene må tilpasses så de blir aktuelle for seriøse, norske anleggsbedrifter, heter det i forbundets handlingsprogram.

Tips til å jobbe med åpenhetsloven

I etisk handel-rapporten for i år finnes tips til å jobbe med åpenhetsloven og aktsomhetsvurderinger, bl.a.: Finn ut hvor det er kan være størst risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter, og hvilke områder der det er størst rom for forbedringer.

Samme anbud for tredje gang

Vefsn kommune må ut med samme anbudskonkurransen for tredje gang. Helgeland Industrier AS (HIAS) og Kvikk Administrasjon AS har vunnet hver sin runde om å ta seg av vaskeritjenester i kommunen. Men begge gangene har den tapende partene tatt saken inn for KOFA, som er kommet til at kommunen har gjort feil, ifølge Helgelendingen.

Strategi med tydelig ambisjonsnivå

Ved å utnytte simuleringsteknologi kan Forsvaret møte noen av dagens utfordringer knyttet til trening og øving. Dette krever en overordnet strategi med et tydelig ambisjonsnivå. Strategien må bl.a. definere roller, ansvar og myndighet knyttet til styring og samordning av anskaffelse, heter det i Forsvarsanalysen 2023.

Spennende gjenbruksprosjekt i Larvik

Larvik kommune er på jakt etter et digitalt verktøy som skal gjøre det lettere for ansatte å få oversikt over møbler som ikke er i bruk og som kan gjenbrukes. Anskaffelsen er en del av prosjektet Gjenbrukskommunen, der hovedmålet å redusere mengden møbler og utstyr som kastes i kommunal regi og dermed redusere nye innkjøp og forbruk.

Vanskelig for lokale leverandører

Brigadens tilstedeværelse betyr svært mye for Målselv kommune, bl.a. oppdrag for lokale entreprenører. Ifølge Midt-Troms næringshage er det imidlertid potensial for enda mer verdiskapning, fordi det i dag er til dels vanskelig for lokale bedrifter å være med i deler av forsvarets anbudskonkurranser, melder nrk.no.

Inn i nyorganisert innkjøpssamarbeid

Farsund kommune trer ut av det kommunale samarbeidet Offentlig fellesinnkjøp på Agder (OFA), og inn i nye OFA IKS når sistnevnte er etablert. Det har et enstemmig kommunestyre vedtatt. Det skal også utredes synliggjøring av hvor kommunen kan bruke handlingsrommet i OFA-avtalen til å handle mer lokalt, skriver Lister24.

Anskaffelser og nødnett

Valget av konsept for nytt nødnett er nå tatt. Det valgte konseptet kombinerer statlig eierskap og kjøp fra kommersielle mobiloperatører. Det betyr at staten skal eie de nødnett-spesifikke tjenestene, blant annet gjennom anskaffelse av teknisk plattform, melder nodnett.no.

Hverken avvisning eller avlysning

Eigersund kommune ble trukket for retten at et tilbud på skole-utvidelse ble avvist. Saksøkers hovedkrav var kommunens avgjørelse om avvisning måtte settes til side som ulovlig, det subsidiære at kommune måtte avlyse. Retten kom til at det hverken er sannsynliggjort at avvisningen er ulovlig, eller at kommunen må avlyse konkurransen.

Anskaffelse/anskaffelser nevnt 110 ganger

Ordet anskaffelse/anskaffelser er nevnt 110 ganger i Forsvarskommisjonens 364 sider lange nylig fremlagte rapport. Muligheter innenfor anskaffelser blir sjelden eller aldri utnyttet. Hurtighet i anskaffelser og prioritering av materiellets operative evne og utholdenhet må tillegges betydelig vekt, mener kommisjonen, ifølge forsvaretsforum.no.

Måtte avlyse anbudsrunde til 80 mill

Teknisk krøll gjorde at fylkeskommunen måtte avlyse konkurransen om tre delkontrakter for veimerking til en verdi av 80 mill. Rammeavtalen for merking av fylkesveiene i perioden 2023-2025 ble klar i mars. Rogaland fylkeskommune skriver i avlysningen at utsettelsen skyldtes korrigeringer som systemet ikke tillot, melder Haugesund Avis.

På midlertidige kontrakter

To år etter at Fredrikstad kommune skulle kunngjort rammeavtalen for levering av heistjenester på anbud, jobber selskapet Heiskompaniet fremdeles på midlertidige tremåneders kontrakter. Men nå lover kommunen kunngjøring – bare detaljer gjenstår, heter det i Fredrikstad Blad.

Anbudsrunde gav prisøkning på 20 mill

Da Kvinesdal kommune før jul i fjor vedtok budsjettet for 2023, var bygging av ny hall og oppgradering av Kvinlog skole kalkylen for hele prosjektet cirka 75 mill. Etter at kommunen mottok anbud fra entreprenører som ønsker å bygge idrettshallen og skolen, ligger anbudene i dag på 95 mill, ifølge Lister24.

Anbudsfloke om brannstasjon

Etter to anbudsrunder, og like mange klager, er det fortsatt i det blå når byggingen av Rennebus brannstasjon kan starte. I fjor så det ut som nabokommunene kunne få brannstasjon nær samtidig, det var nesten konkurranse om hvem som ble først. Men i dag: Oppdal brannstasjon har reist seg, Rennebu har fremdeles ikke kommet i gang.

Flere og flere utenlandske vinner

Flere danske EU-anbud vinnes av utenlandske virksomheter. Det er én blant flere tendenser, man kan finne ved å undersøke i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens anbudsdata, som nylig er oppdatert. Fra 2017 til 2021 er andelen danske EU-anbud so er vunnet av virksomheter med utenlandsk adresse, steget fra 7 til 9%.

Konkurranseutsetter bare en del

–Tilsyn av myndighetenes opptreden øker regeletterlevelsen, og vi griper inn når vi ser at innkjøp ikke gjennomføres korrekt, sier Konkurrensverkets generaldirektør Rikard Jermsten. F.eks. har de notert at det forekommer varianter av opplegg der oppdragsgivere bare konkurranseutsetter en viss del av et større prosjekt.

EU-nettverk for innkjøpere

Europakommisjonen har med lanseringen av den digitale plattformen Public Buyers Community Platform introdusert et nytt anskaffelsesfaglig nettverk for offentlige innkjøpere. Nettverket skal styrke samarbeide og kunnskapsdeling på tvers av EU og er åpent for alle som beskjeftiger seg med offentlige innkjøp.

Tommel ned for nye EU-krav

EUs planlagte detaljstyring ved anskaffelser på området grønne teknologier møtes stort sett av kritikk fra kjøpende organisasjoner i Sverige. Det er klart etter at fristen for flere høringssvar om Net zero industry act er løpt ut. Det er EU-kommisjonens forordning om såkalt nettonull-industri, melder upphandling24.se.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19.mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.