Dyrt å være dårlig taper – må ut med 150 mill etter forlik

Anbud365: Dyrt å være dårlig taper – må ut med 150 mill etter forlik– Falck handlet i 2014-15 på en måte som var uakseptabel og som vi aldri kommer til å gjenta, uttaler adm. dir i Falck, Jakob Riis, i forbindelse med forliket etter en tvist etter tapt anbudskonkurranse.

Skriv ut artikkelen

Da det verdensomspennende selskapet Falck tapte en anbudskonkurranse, bestemte man seg for å hevne seg på leverandøren som vant. Det ble brukt metoder som danske Konkurrencerådet stemplet som uakseptable, bl.a. formidling av negative historier om konkurrenten, kampanjer på sosiale medier og målrettet påvirkning av ambulansepersonell i området man tapte. Brudd på konkurranseloven i Danmark, slo Konkurrencerådet fast og nå er det kommet til forlik mellom partene: Falck må ut med 152,2 millioner.  

Falck ⅍ er et dansk selskap somarbeider for å forebygge ulykker, sykdom og nødsituasjoner, å redde og hjelpe forulykkede og nødstedte raskt og kompetent, samt å rehabilitere syke og tilskadekomne. Falck har i dag har mer enn 34 000 ansatte i 45 land på seks kontinenter. Fire forretningsområder er representert i Norge: Assistanse, Emergency, Healthcare og Safety Services.

Historien bak forliket med BIOS Ambulance Services Danmark AS startet i august 2014 da sistnevnte vant en anbudskonkurranse som gjaldt ambulansekjøring i et av områdene innenfor Region Syddanmark. Kontraktstiden var ti år, og det var Falck som hadde hatt oppdraget tidligere. I løpet av ett år skulle BIOS være klar til å ta fatt.

Klaget til Konkurrencerådet

I mai i 2015 klaget BIOPS til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over Falcks atferd etter at sistnevnte hadde tapt oppdraget. BIOS hevdet at Falck forsøkte å forhindre BIOS i å overta den aktuelle ambulansetjenesten.

BIOS overtok ambulansedriften som planlagt, men ble tatt under konkursbehandling trekvart r senere. Da overtok Region Syddanmark, gjennom sitt selskap Ambulance Syd, selv kjøringen.

La strategi

Klagen ble behandlet i Konkurrencerådet som tidligere i år konkluderte med at Falck, etter tapet av anbudet, fastla en overordnet strategi om å ekskludere BIOS fra det danske markedet for ambulansetjenester. Formålet med strategien var, heter det, spesielt å hindre BIOS i å rekruttere ambulansepersonell i Region Syddanmark, ved å skape usikkerhet og bekymring om BIOS som leverandør og arbeidsplass. Strategien ble gjort operativ gjennom en rekke aktiviteter, bl.a. formidling av negative historier om BIOS, kampanjer på sosiale medier og målrettet påvirkning av ambulansepersonell i regionen.

I sin avgjørelse legger Konkurrencerådet spesielt vekt på markedets særlige karakteristika. Ambulansepersonell er et nødvendig og meget vesentlig bidrag til ambulansevirksomhet, og denne typen personell er en svært begrenset ressurs, heter det. Falcks aktiviteter ble vurdert til ikke å være uttrykk for alminnelig konkurranse av tjenester. Samtidig var aktivitetene egnet til å begrense konkurransen. På denne bakgrunn slo Konkurrencerådet fast at Falck hadde misbrukt sin dominerende stilling på det danske markedet i perioden august 2014 – oktober 2015.

Forlik mellom partene

Rett før sommeren kom meldingen om forlik mellom Falck og BIOS. Falck må betale 152,5 millioner for urimelig konkurranseatferd. Det betyr at de nær 500 kreditorene sikres dekning i konkursboet med et beløp som på dette grunnlag vurderes å være nok til å sikre innfrielse av allerede kjente krav i boet. Med forliket frafaller sakens parter ytterligere krav, og saken avslutter dermed alle rettstvister mellom avtalepartene. Forliket er inngått med Region Syddanmark, BIOS’ hollandske eier og konkursboet etter selskapet i Danmark.

Bli den første til å kommentere på "Dyrt å være dårlig taper – må ut med 150 mill etter forlik"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.