Åtte anbefalinger for å tiltrekke seg SMB-tilbydere

Anbud365: Åtte anbefalinger for å tiltrekke seg SMB-tilbyderePernille Blach Hansen leder Forum for Offentligt-Privat Samarbejde – et anskaffelsesfaglig råd oppnevnt av den danske regjeringen for et par års tid siden (foto: Peter Ravnsborg).

Skriv ut artikkelen

Åtte anbefalinger til de oppdragsgivere i det offentlige som ønsker seg bedre konkurranse om oppdragene ved å tiltrekke seg små og mellomstore bedrifter. Det er et dansk regjeringsoppnevnt, anskaffelsesfaglig råd – Forum for Offentligt-Privat Samarbejde – som er på banen med anbefalingene.

Forumet har som formål å komme med anbefalinger og løsningsforslag som gjør det offentliges innkjøp bedre, ikke minst det offentlig-privat samarbeidet.

Anbefalingene som nå foreligger, er utarbeidet av forumets medlemmer og har til hensikt å skape oppmerksomhet omkring hvordan små- og mellomstore bedrifter kan få bedre muligheter til å delta i offentlige anskaffelser.

  • Anbefaling 1: Utnytt anskaffelseslovens muligheter til å tilrettelegge for et bredt spekter av tilbydere. Oppdragsgiver kan f.eks. legge vekt på at det både er små, mellomstore og store leverandører blant tilbyderne som oppfordres til å gi tilbud eller delta i dialogen. Da må de markedsmessige forholdene tilsi det, og det må være i overensstemmelse med prinsippene for likebehandling og proporsjonalitet.
  • Anbefaling 2: Oppdragsgivere kan f.eks. bruke åpne leverandørlister til å få innsikt i markedet og hvilke leverandører som kan levere i et gitt område. Leverandørene har mulighet for å synliggjøre sin virksomhet og de typer av tjenester som kan leveres.
  • Anbefaling 3 og 4: Unngå fordyrende og kompliserende krav/Vær særlig oppmerksom på krav om økonomisk kapasitet og referanser: Vurder omfanget av krav og legg til rette anskaffelsen, slik at konkurransen handler om det vesentlige. Unngå fordyrende og kompliserende krav i anskaffelsesprosessen, som kan gjøre det vanskelig for små bedrifter å komme med tilbud.
  • Anbefaling 5: Et dynamisk innkjøpssystem minner på mange måter om rammeavtaler, men har den forskjell at det er åpent for nye leverandører under hele funksjonsperioden. Dessuten kan leverandører komme med nytt tilbud i forbindelse med de enkelte innkjøp som en oppdragsgiver foretar via systemet.
  • Anbefaling 6: Solidarisk heftelse kan være et for stort krav for små bedrifter. Kravet kan gjøre det vanskeligere å finne støttevirksomheter og dermed å delta i konkurransen om offentlige kontrakter. Omvendt kan det være en usikkerhet for oppdragsgiver hvis krav ikke kan reises solidarisk.
  • Anbefaling 7: Bruk lærlingklausuler.
  • Anbefaling 8: En oppdeling er hensiktsmessig når den sikrer at flere bedrifter får bedre muligheter for å delta i konkurransen, skaper bedre konkurranse, og unngår unødvendige omkostninger for organisasjonen og/eller tilbyderne eller fordyrer kjøpet.

Bli den første til å kommentere på "Åtte anbefalinger for å tiltrekke seg SMB-tilbydere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.