Vil avvise tilbydere som ikke lover rask betaling til underleverandører

Anbud365: Vil avvise tilbydere som ikke lover rask betaling til underleverandørerSentralmyndighetene i Storbritannia, her ved statsminister Theresa May, lanserer nye tiltak for å nå målene for sin SMB-satsing (foto: Lee Goddard).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen i Storbritannia tråkker hardere på gasspedalen for å sikre at sentralmyndighetene når 2022-målet for kjøp – indirekte eller indirekte – fra små og mellomstore leverandører. Blant annet skal store tilbydere kunne avvises dersom de ikke lover rask betaling til sine underleverandører ved offentlige oppdrag.

Regjeringen i Storbritannia har som målsetting at ett av hver tredje pund man benytter til å kjøpe av private, skal gå til små og mellomstore leverandører innen 2022. Dette gjelder direkte kjøp og anskaffelser der SMB er underleverandør eller lengre ned i leveransekjeden. Status nå er ett av fire, og da, heter det, må mer gjøres for å nå ambisjonene.

Tre tiltak foreslås nå. Disse skal først ut på høring. Ett av tiltakene er bruk av større åpenhet. Meningen her er at hovedleverandør skal offentliggjøre årlige oversikter over hvor stor andel av penger fra offentlige kontrakter som flyter videre til SMB-er i leveransekjeden.

Synliggjøre oppdrag

Et annet tiltak er å kreve at leverandører skal offentliggjøre på Contracts Finder underleverandør-oppdrag de har i forbindelse med offentlige kontrakter. Contracts Finder er den britiske regjeringens nettside for offentlige anskaffelser. På den måten synliggjøres i større grad hvilke muligheter som SMB-ene har for slike oppdrag.

Det tredje tiltaket er å gjøre krav om rask betaling til en del av tildelingsprosessen for de større leverandørene, og avvise dem fra anskaffelsesprosessen dersom en tilbyder ikke tilfredsstiller dette vilkåret.

130 mrd til SMB

Direkte og indirekte brukte de britiske sentralmyndighetene nærmere 130 milliarder kroner på små og mellomstore leverandører fra 2015 til 2016. Andelen offentlige penger som gikk direkte fra myndighetene til denne leverandørgruppen, var i denne perioden nær 60 milliarder – mot omtrent 46 milliarder i perioden fra 2011 til 2012.

Tidligere i år kom meldingen at for første gang hadde alle de strategiske leverandørene til sentralmyndighetene skrevet under på rettferdige betalingsvilkår i Prompt Payment Code. På den måten skulle pengestrømmen til de små og mellomstore økes, slik at de kunne investere i vekst.

Forenkling

Sentralmyndighetenes enhet for anskaffelser – The Crown Commercial Service – har dessuten forenklet søknadsprosessen for de små og mellomstore som ønsker å bli deres leverandører.

Dessuten er alle anskaffelsene til sentralmyndighetene over ca. 105 000 kroner å finne på Contracts Finder, og myndighetene har også offentliggjort en liste over de 100 små og mellomstore som fikk mest penger via oppdrag fra de ulike departementene i perioden 2015 til 2016.

Bli den første til å kommentere på "Vil avvise tilbydere som ikke lover rask betaling til underleverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.