Britenes nye innkjøpsregelverk: Kutter mer enn 350 EU-regler

Anbud365: Britenes nye innkjøpsregelverk Kutter mer enn 350 EU-regler Kontrakter skal være mulig å oppgradere hvis det er behov for å oppdatere teknologien som de omfatter - og dersom det er nødvendig for å hindre kapasitetsproblemer, fremgår av de nye britiske reglene for offentlige anskaffelser. På bildet minister ansvarlig for Brexit-muligheter og myndighets-effektivitet, Jacob Rees-Mogg (foto: Chris McAndrew).

Skriv ut artikkelen

Mer enn 350 EU-regler knyttet til offentlige innkjøp og forbruk kuttes bort. De fire EU-regelverkene for offentlige innkjøp erstattes av ett. Det blir mer forhandlinger, lettere å utestenge leverandører – og åpenhet skal prege alle anskaffelsesprosesser. Et eget tilsyn sal passe på at regler og åpenhetskrav etterleves. Dette er noen av ingrediensene i det nye britiske innkjøpsregelverket, der det også fremgår at Doffin kan se frem til å få en britisk slektning.

Mer fleksibilitet, mindre byråkrati, mer åpenhet gjennom hele anskaffelsesprosessen – og lettere tilgang for små og mellomstore leverandører og sosiale entreprenører til det offentlige markedet. Det er hovedoverskriftene for de nye britiske innkjøpsreglene.

Britene kutter ut de fire EU-regimene for offentlige anskaffelser og erstatter dem med en eneste som skal gjelde for alt hva det offentlige kjøper inn. Det skal øke konkurransen, heter det, og redusere administrative kostnader.

Over 350 EU-regler tas bort

Ifølge britene er det mer enn 350 kompliserte og byråkratiske regler som styrer den offentlige pengebruken innenfor innkjøp. Disse skal bort. Dermed reduseres kostnadene for bedriftene og offentlige sektor, samtidig som de fremmer innovasjon som åpner for at det offentlige kan skreddersy sine kjøp, ifølge den britiske presentasjon av de nye innkjøpsreglene.

Det skal etableres en digital plattform der alle interesserte leverandører kan legge inn detaljer som kan gjenbrukes i alle konkurranser. I tillegg kommer en plattform der leverandørene kan finne alle muligheter på et sted – en slags britisk Doffin.

Mer punktlig betaling

Små og mellomstore leverandører skal i større grad enn nå nyte godt av krav om betaling uten nødvendig opphold, heter det.

Selv om «value for money» er høyeste prioritet, innebære de nye, britiske reglene at offentlige oppdragsgiverne skal ta i betraktning nasjonale strategier så som jobbskaping, håndtere klimaendringene og styrke leverandørene. Under en viss terskelverdi skal det også være mulig å reservere kontrakter for nasjonale leverandører, små og mellomstore bedrifter og sosiale entreprenører.

Enklere å utestenge

Leverandører som ikke leverer som de skal, kan se frem til et nytt eksklusjons-rammeverk, der det blir enklere å utestenge leverandører som i andre kontrakter ikke har levert. I tillegg er planen å etablere et register, tilgjengelig for alle og enhver, med bedrifter som bør holdes utenfor offentlige kontrakter. Leverandører i forsvars- og sikkerhetsanskaffelser skal kunne utestenges dersom de representerer en risiko for nasjonal sikkerhet, slås det fast i de nye britiske innkjøpsreglene.

Det vil bli åpen tilgang til alle anskaffelser – direktetildelinger så vel som kunngjøringer – fra planlegging til kontraktinngåelse. Åpenheten skal også omfatte kontraktoppfølging. En av hensiktene med denne åpenheten er også at den nye enheten for tilsyn med offentlige anskaffelser skal få det lettere med å etterforske innmeldte bekymringer rundt kontraktstildeling og åpenhet.

Krisekjøp og mer forhandlinger

Nye konkurranseprosesser skal etableres for hastekjøp, slik at man i mindre grad blir avhengig av direktekjøp – samtidig som man beholder evnen til å reagere til rett tid i en krise.

Fleksibiliteten for kjøperne skal økes, bl.a. ved å tillate flere muligheter for forhandlinger med tilbyderne. Kontrakter skal være mulig å oppgradere hvis det er behov for å oppdatere teknologien som gjelder og dersom det er nødvendig for å hindre kapasitetsproblemer.

Bli den første til å kommentere på "Britenes nye innkjøpsregelverk: Kutter mer enn 350 EU-regler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.