Svensk krav: Ikke diskriminer bedrifter uten tariffavtale i offentlige anskaffelser

Anbud365: Svensk krav: Ikke diskriminer bedrifter uten tariffavtale i offentlige anskaffelserPeter Thörn er styreleder i det svenske småbedriftsforbundet, Småföretagarnas Riksförbund.

Skriv ut artikkelen

Bedrifter uten tariffavtale skal ikke diskrimineres i offentlige anskaffelser eller i andre sammenhenger. Selv de selskapene som ikke bruker tariffavtaler trengs og bidrar til landets økonomi. Dette slår Småföretagarnas Riksförbund fast i en rapport.

Småföretagarnas Riksförbund, som representerer om lag 30 000 småbedrifter, har lansert rapporten «Småföretagsanpassad svensk modell – Fem steg för att anpassa den svenska modellen till jobbskaparna». Det handler om at lønnsdannelsen må bli tettere på bedriften, det regulatoriske bryet reduseres, at tilsynsgebyrer minimeres, at arbeidsgivers honorar normaliseres i forhold til andre utviklede økonomier og at læreplasser utvides.

Lønnsdannelse og offentlige anskaffelser

Også offentlige anskaffelser er med: Omtrent hver åttende person i Sverige er ansatt uten tariffavtale, og på den bakgrunn, heter det, bør det være en selvfølge at bedrifter uten tariffavtale ikke diskrimineres i offentlige anskaffelser eller i andre sammenhenger.

Det pekes på at det offentlige i Sverige hvert år gjør omfattende innkjøp i form av obligatoriske offentlige anskaffelser. I 2021, det siste året det rapporteres data for for i skrivende stund, heter det i rapporten, ble det gjort obligatoriske offentlige anskaffelser for 879 mrd svenske kroner, som tilsvarte litt over en sjettedel (18,0 prosent) av Sveriges totale økonomiske produksjon. I tillegg kommer en mengde – uklart hvor stor – direkteanskaffelser, dvs. innkjøp iht. grense som for øyeblikket er minst SEK 700 000.

Stenges ute

Mange mindre bedrifter stenges ute pga krav om at tariffavtale eller tilsvarende skal foreligge. Småbedriftens Riksforbund mene det er viktig å ikke diskriminere bedrifter uten tariffavtaler ved offentlige anskaffelser eller tilsvarende. Øvrige svenske lover og regler gjelder naturligvis ved anledninger når tariffavtaler mangler, slås det fast i rapporten, og: Den svenske lønnsdannelsen kan bli mer realistisk ved å ta større hensyn til den individuell lønnsfastsettelse i tariffavtaler, samt ved at bedrifter uten tariffavtaler ikke lenger diskrimineres ved offentlige anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Svensk krav: Ikke diskriminer bedrifter uten tariffavtale i offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.