De første høringsinnspillene: Ingen jubelstemning for skjerpede miljøkrav

Anbud365: De første høringsinnspillene Ingen jubelstemning for skjerpede miljøkravDe første høringsuttalelsene om regjeringens forslag om skjerpede miljøkrav er neppe egnet til å begeistre næringsminister Jan Christian Vestre (foto: Nærings- og fiskeridepartementet/Øyvinn Myge).

Skriv ut artikkelen

Fortsatt halvannen måned frem til høringsfristen løper ut, men allerede har de første signalisert hva de mener om regjeringens forslag til skjerpede miljøkrav. Noen jubelstemning er det ikke. Fra en kommune-ansatt spørres det om forslaget er i pakt med kravet om effektiv bruk av samfunnets ressurser. En bedrift i byggebransjen mener hele grunnlaget for kravet er feil – det er bare å bestille mer miljøvennlige materialer enn hva det offentlige gjør.

Regjeringen vil skjerpe regelverket slik at miljø alltid vektes med minst 30% i alle offentlige innkjøp. Forslagene til nye miljøbestemmelser skal være på offentlig høring frem til 8. mars 2023.

De første uttalelsene er imidlertid allerede innkommet. Thomas Greve i Nordre Follo kommune spør om det er i pakt med lovens paragraf 1 om effektiv bruk av samfunnets ressurser hvis et miljøkrav fører til 30-50% høyere priser. Og han eksemplifiserer med erfaring fra en kantineanskaffelse, der det ble stilt krav om 30% vegetarmat.

Skulle bare mangle at ikke miljøvennlige materialer skulle vektes høyere, mener BEET BUILDING SYSTEM, som er et bygningsdesign-selskap. De mener imidlertid at grunnlaget for regjeringens krav er feil. – Staten har i mer enn 50 år gjennomført anbudsrunder basert på beskrivelser hvor de lar arkitekter eller konsulenter beskriver inn materialer som i utgangspunktet ikke er miljøvennlige. Vi som bygger i armerte kompositter og som alt har det mest bærekraftige produktet blir aldri tatt med på denne type høringer, skriver bedriften.

Dette er alternativene

De tre alternative forslagene som nå er på høring:

Forslag 1: Forslag til ny § 7-9: «Oppdragsgiveren skal legge vekt på å minimere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger ved sine anskaffelser, og skal stille miljøkrav og kriterier i anskaffelsesprosessen. Miljøhensyn skal alltid vektes med minimum 30 prosent og høyere der det er relevant.»

Forslag 2: Forslag til ny § 7-9: «Oppdragsgiveren skal ta hensyn til å minimere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger ved sine anskaffelser. Offentlige oppdragsgivere skal stille miljøkrav eller kriterier på minst ett av følgende trinn i anskaffelsesprosessen:
a) Kvalifikasjonskrav
b) Kravspesifikasjon
c) Tildelingskriterium
d) Kontraktsvilkår»
+ Forslag til ny § 18-1 (3a): «På områder med ikke uvesentlig miljøbelastning skal miljøhensyn alltid vektes minimum 30 prosent.»

Forslag 3: Forslag til ny § 7-9: «På områder med ikke uvesentlig miljøbelastning skal oppdragsgiver enten stille miljøkrav til ytelsen, eller vekte miljøhensyn med minimum 30 prosent. Bruken av miljøkrav og vekting av miljøhensyn kan også kombineres.»

Endring ila 2023

Etter at høringen er avsluttet vil departementet gjennomgå høringssvarene, før det tas endelig beslutning. Det er antatt at en forskriftsendring vil kunne tre i kraft i løpet av 2023.

Bli den første til å kommentere på "De første høringsinnspillene: Ingen jubelstemning for skjerpede miljøkrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.