Gudfar til Narvik-fødte Doffin og hektet på offentlige anskaffelser

Anbud365: Gudfar til Narvik-fødte Doffin og hektet på offentlige anskaffelserRolf Olav Johannessen har i nærmere 30 år hatt nærkontakt med det offentliges anskaffelser – fra etableringen av Doffin, som han må ta sin del av ansvaret for. I dag er han midt i en spennende etablering av strategisk samarbeid mellom bedrift som satser på skreddersydd varsling av kunngjøringer og egen bedrift som er til for å gjøre tilbudsarbeidet lettere. Spesielt for små og mellomstore bedrifter (foto: Børge Sandnes).

Skriv ut artikkelen

I miljøet for norske offentlige anskaffelser finnes det en person med en historisk rolle i etableringen av Doffin og en uoppslitelig interesse for og tro på mulighetene i offentlige anskaffelser. Men noen «kjendis» i miljøet er han neppe, med mindre du treffer en SMB-er. Der er Rolf Olav Johannessen deres store hjelper i å finne oppdrag blant alt det offentlige kunngjør, samt hjelpe bedrifter med tilbudsarbeidet. Samme mann er også gudfar til Doffin, som ble «født» i Narvik. Han ledet nemlig arbeidet med å etablere kunngjøringsdatabasen på nett – i internettets barndom.

Doffin var et resultat av et prosjekt under Program for statlige innkjøp 1994-97.Prosjektet kom i kjølvannet av EØS-avtalen. Nøkkelskikkelsen i alt arbeid med å legge et grunnlag for å etablere Doffin var Helga Strømme i daværende Statens forvaltningstjeneste i Oslo.

Grunnlaget tok Narvik-bedriften Nor-Trykk, under ledelse av Johannessen, videre. De gjorde jobben med å få Doffin opp og stå, som et fullverdig kunngjøringstilbud på nett – bare få måneder etter at Internett var kommet. Etableringen av Doffin kom som et tillegg til en kontrakt bedriften allerede hadde med Statens forvaltningstjeneste om å produsere Norsk lysingsblad. Bedriften hadde tilgang til nødvendig IT-kompetanse, og produserte Doffin frem til 2006 da Millstream i Skottland overtok driften av Doffin. I dag driftes Doffin av EU-Supply.

Langt framme

Dette var en tid da Norge var «best in Europe» på teknologiske løsninger innenfor offentlige anskaffelser. Doffin gjorde susen, men i tillegg fikk man til overføring av kunngjøringer rett inn i EUs kunngjøringsbase, TED, via XML. XML er et verktøy for deling av strukturerte data mellom informasjonssystemer, særlig over internett. Via en 120 bits linje! Øvrige europeiske land overført sine kunngjøringer via f.eks. faks, slik at folkene i EU-basene måtte skrive kunngjøringen på nytt før de kom på plass i EU-basen.

Da Staten besluttet å avvikle Norsk lysingsblad i 2005 ble Nor-Trykk nedlagt. Men Johannessen hadde fått smaken på offentlige anskaffelser og kunngjøringer spesielt. Han så at her lå det business. Neste skritt var medgründer, medeier og daglig leder i KioNor Anbudsservice frem til selskapet ble solgt til Visma i 2011.

Strategisk samarbeid

I 2014 etablerte han så Din Anbudshjelp, etter et mellomspill i Bedriftskompetanse AS. Dette selskapet er fremdeles i full vigør, forretningsideen er å gjøre tilbudsarbeidet til selskaper som er interessert i offentlige kontrakter, enklere. I 2023 ankom han bedriften Finndoff, som salgssjef. Finndoff ble etablert i kjølvannet av pandemien og tilbyr « .., mer brukervennlig og billigere varslingstjeneste for alle SMB-bedrifter med fokus på offentlige oppdrag»,

Etter at Johannessen tok kontakt med den nystartede bedriften, ble det i 2023 etablert et strategisk samarbeid mellom ferske Finndoff og ni år gamle Din Anbudshjelp AS for å utvikle tjenestene deres videre. Johannessen valgte samarbeid i stedet for konkurranse og er blitt medeier i Finndoff.

I dag er han både daglig leder og eier i Din Anbudshjelp og salgssjef i Finndoff. Når man får smaken på alt det spennende offentlige anskaffelser har å by på, er det vanskelig å slippe taket. Nordlendingen Johannessen er en av de få som fortsatt henger med i miljøet etter at EØS-avtalen brakte dagens regelverk til Norge i 1995. Og gyver på.

Bli den første til å kommentere på "Gudfar til Narvik-fødte Doffin og hektet på offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.