Kommunesjef-ønske: Opp med terskelverdien – 1,3 mill er veldig lite

Anbud365: Kommunesjef-ønske Opp med terskelverdien - 1,3 mill er veldig liteOrdfører Arnt Abrahamsen i Farsund kommune utelukker ikke at kommunen kan ta en ny runde på mulighetene til å kjøpe mer av det lokale næringslivet (foto: Farsund kommune).

Skriv ut artikkelen

Mitt høyeste ønske i denne forbindelse er at den såkalte terskelverdien heves, slik at flere og større oppdrag kan legges ut på anbud. 1,3 millioner, slik det er i dag, er veldig lite. Det er teknisk sjef i Farsund som kommune som sier dette, og bakgrunnen er at med en høyere terskelverdi øker mulighetene til å kjøpe mer fra det lokale næringsliv. Farsund kommune kjøper årlig for om lag 300 mill utenfor kommunen – to tredeler av kostnadene. Bare en tredel brukes i det lokale næringslivet.

Det er bladet Lister som har omtalt denne saken.

– Jeg skulle gjerne ønske at jeg kunne handle inn forbruksvarer til kommunen hvor jeg ville. Men det kan jeg ikke, fordi jeg må forholde meg til loven om offentlige anskaffelser, sier teknisk sjef i Farsund, Sten Otto Tjørve til Lister.

Lister erfarer at enkelte, ikke minst folk innenfor skoleverket, er kritiske til at eksempelvis skolene ikke kan kjøpe forbruksmaterialer lokalt, men at man må følge retningslinjer som er pålagt dem av kommunen.

Nødt til å følge loven

– Vi er nødt til å følge loven om regler for offentlige anskaffelser. For eksempel må alle avtaler som har en terskelverdi over 1,3 millioner settes ut på anbud. Når det gjelder skole-forbruksmateriell så skal tilbudene legges ut for hele fylket, under ett. Slik ting er noe vi må følge, understreker Tjørve.

Han føyer til at når det snakk om verdier under 1,3 millioner, så kan kommunen utfordre lokale aktører til å gi anbud.

– Ofte ber vi tre virksomheter om å gi anbud. Kommunen forsøker etter beste evne å benytte seg av lokale bedrifter, for vi vet hvor viktig slike ting er, sier han.

300 mill til kjøp utenfor kommunen

Tjørve opplyser at Farsund kommune bruker om lag 300 millioner kroner årlig, utenfor kommunen, som vil si to tredjedeler av kostnadene. Bare en tredjedel brukes i det lokale næringslivet.

– Noen ganger er det slik at man må ut av kommunen for å få kjøpt det man trenger. Men jeg forstår frustrasjonen når man kan skaffe det samme her, og så får man ikke lov å kjøpe det inn. Mitt høyeste ønske i denne forbindelse er at den såkalte terskelverdien heves, slik at flere og større oppdrag kan legges ut på anbud. 1,3 millioner, slik det er i dag, er veldig lite, sier han.

Men vi har rammeavtaler …

Også på politisk hold i kommunen har man drøftet ønsket om i større grad å prioritere lokalt næringsliv i sine anskaffelser.  Ordføreren i kommunen lover overfor Lister at han er åpen for å ta en ny runde på dette – for å se nærmere på om, og hvor det er mulig å bruke flere midler lokalt. – For vi vil veldig gjerne støtte opp om det lokale, sier han. Samtidig understreker han at det er gjort rammeavtaler med flere firmaer, både regionalt og i fylket, for flere år fremover, og som kommunen må forholde seg til.

Bli den første til å kommentere på "Kommunesjef-ønske: Opp med terskelverdien – 1,3 mill er veldig lite"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.