Misforståelse at man ikke kan kjøpe norsk kvalitet fordi prisen er for høy

Anbud365: Misforståelse at man ikke kan kjøpe norsk kvalitet fordi prisen er for høyNorsk bergindustri mener at erfaringene etter den såkalte Veireno-saken bør føre til en gjennomgang av hvordan offentlige anskaffelser gjennomføres og hvilke kriterier kontraktene skal baseres på. På bildet foreningens generalsekretær Elisabeth Gammelsæter.

Skriv ut artikkelen

Det er en misforståelse at man ikke kan kjøpe norske kvalitetsprodukter fordi prisen er for høy. Offentlige innkjøpere kan kjøpe hva de vil, men loven regulerer hvordan prosessen skal foregå, understreker foreningen Norsk Bergindustri i et innspill. Offentlige anskaffelser preges i stor grad av at rimeligste tilbud vinner oppdragene. Eksemplene på at pris trumfer kvalitet er mange. Det kan bli dyrt å kjøpe billig, slår foreningen fast.

I foreningens innspill til Nærings- og fiskeridepartementets planlagte stortingsmelding heter det at selv om andre faktorer naturligvis spiller inn, vektes pris i svært mange tilfeller så tungt at det blir det utslagsgivende. Deres medlemsbedrifter betaler norske lønninger, norske skatter, og oppfyller norske miljø- og HMS-forpliktelser, naturligvis. Dette medfører betydelige kostnader.

– Det koster å være seriøs, og det ensidige prisfokuset bidrar til å legge til rette for mindre seriøse aktører, konstaterer Norsk Bergindustri. Til sammen medfører dette en utvikling som svekker norsk konkurranseevne. Vi tror eksemplene strekker seg langt ut over vår egen bransje.

Lav bevissthet

I Norge er det svært vanskelig å selge norsk naturstein til offentlige byggeprosjekter, fremholder foreningen. Dette skyldes etter deres oppfatning i stor grad lav bevissthet om forholdet mellom pris og bl.a. levetid. Stein fra lavkostland som Kina og India utkonkurrerer i stor grad den norske, ikke på kvalitet eller tekniske egenskaper, men på pris.

Regjeringen har med Paris-avtalen forpliktet seg til å redusere sine CO2-avtrykk. – Når offentlige byggherrer velger å importere naturstein fra utlandet grunnet lavere pris fremfor å velge kortreist norsk naturstein mener foreningen at Norge er med på å øke sitt CO2-avtrykk. Å utvinne naturstein i Norge, slik at offentlige instanser velger norsk naturstein, gir et klimaavtrykk som utkonkurrerer det aller meste i livsløpsanalyser. Norsk Bergindustri mener anbudsprosessene bør veie miljøhensyn i større grad enn praksis i dag.

Lav kunnskap

Offentlige innkjøpere anskaffer store mengder byggeråstoffer. Likevel er kunnskapen blant innkjøperne lav, og anskaffelsene ville ofte hatt godt av økt samarbeid og styrket dialog med bransjen for å sikre god og ikke minst riktig kvalitet i de ulike anskaffelsene, poengterer Norsk Bergindustri i sitt innspill, og:

– Innkjøpere dekker seg bak lov om offentlige anskaffelser, og hevder de ikke kan ha for tett kontakt med tilbydere eller diskriminere utenlandske aktører. Det skal de selvsagt heller ikke. Det er imidlertid en misforståelse at man ikke kan kjøpe norske kvalitetsprodukter fordi prisen er for høy. Offentlige innkjøpere kan kjøpe hva de vil, men loven regulerer hvordan prosessen skal foregå. Om pris vektes lavere vil andre faktorer bli viktigere. Da er norsk naturstein mer enn konkurransedyktig.

Bli den første til å kommentere på "Misforståelse at man ikke kan kjøpe norsk kvalitet fordi prisen er for høy"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.