Rik mulighet til å legge vekt på kvalitet, ikke bare laveste pris

Anbud365: Rik mulighet til å legge vekt på kvalitet, ikke bare laveste prisOrdfører Einar Busterud (bildet) mener at man må få større mulighet til å vekte andre faktorer enn pris, enn det som er lov nå. I en kommentar fastslår Nærings- og fiskeridepartementet at anskaffelsesregelverket allerede gir store muligheter til å vektlegge kvalitet.

Skriv ut artikkelen

Hamar-ordfører Einar Busterud skylder i et avisoppslag på anbudssystemet og mener man skal tenke seg godt om før man velger en leverandør som ligger høyere i pris. I en kommentar til Anbud365 slår Nærings- og fiskeridepartementet tvert imot fast at anskaffelsesregelverket gir store muligheter for å vektlegge kvalitet. Ny statistikk fra EU-kommisjonen viser dessuten at oppdragsgivere i Norge i liten grad, sammenliknet med mange EU-land, benytter laveste pris som eneste tildelingskriterium.

I et oppslag i Hamar Arbeiderblad nylig gir Hamar-ordfører Einar Busterud uttrykk for at det ikke er lokalpolitikerne, men anbudssystemet som er utfordringen. Det er spørsmålet om bruk av laveste pris som var temaet, spesielt knyttet an til RenoNorden-konkursen. Han fremholder at man må begrunne godt hvis man velger en leverandør som er høyere i pris. Hadde man gjort det, så hadde man garantert fått en sak i EFTA-domstolen, ifølge Busterud til Hamar Arbeiderblad.

Avisen spør om ikke kommunene i avfallsplanen legge føringer for anbud, og Busterud svarer at man ikke kan legge inn føringer som sier at man skal foretrekke en leverandør som er mye dyrere. Hvis det er noen millioner dyrere, så er det mulig å diskutere. Ordføreren mener man må få større mulighet til å vekte andre faktorer enn pris, enn det som er lov nå.

Store muligheter til å vektlegge kvalitet

Anbud365 har bedt om en kommentar fra Nærings- og fiskeridepartementet til ordførerens uttalelser.

– Anskaffelsesregelverket gir store muligheter for å vektlegge kvalitet, påpeker kommunikasjonsrådgiver Martine Røiseland i departementet. Oppdragsgiver har selv mulighet til å definere hva som skal kjøpes inn, gjennom kravspesifikasjonen. Her kan det legges føringer for kvalitet på leveransen. Dette kan kombineres med tildelingskriterier hvor kvalitet vektlegges. Dermed kan leverandørene konkurrere på kvalitet utover de minstekravene som følger av kravspesifikasjonen. Ved riktig bruk av tildelingskriterier kan oppdragsgiverne velge det tilbudet med det beste forholdet mellom pris og kvalitet.

Langt flere kriterier enn pris

Departementet ser at mange oppdragsgivere er flinke til å fastsette gode tildelingskriterier. – Vi ønsker i denne sammenhengen å vise til saken hos Anbud365 den 21. september, fremholder Røiseland. Her bekrefter KS Bedrift Avfall at kommunene vurderer langt flere kriterier enn pris når de skal velge leverandør til innsamling av husholdningsavfall.

– I tillegg ser vi at ny statistikk fra EU-kommisjonen viser at oppdragsgivere i Norge i liten grad, sammenliknet med mange EU-land, benytter laveste pris som eneste tildelingskriterium. Dette, poengterer hun, tyder på at norske oppdragsgivere har et bevisst forhold til bruk av tildelingskriterier. Funnet fremkommer av EUs Single Market Scoreboard for 2016, som er tilgjengelig på kommisjonens hjemmesider.

Veiledning

Nærings- og fiskeridepartementet har også publisert veiledning til regelverket på sine hjemmesider. Veiledningen redegjør for vektlegging av kvalitet som tildelingskriterium.

Bli den første til å kommentere på "Rik mulighet til å legge vekt på kvalitet, ikke bare laveste pris"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.