SMB Norge vil ha nasjonal terskelverdi tilbake til 500 000

Anbud365: SMB Norge vil ha nasjonal terskelverdi ned til 500 000SMB Norge, her ved adm.dir. Jørund Rytman, har lagt frem et næringspolitisk program, der små og mellomstore bedrifters forhold og muligheter som leverandører til det offentlige vies plass (foto: SMB Norge/Johnny Syvertsen).

Skriv ut artikkelen

Foreningen til de små og mellomstore bedriftene, SMB Norge, vil flytte den nasjonale terskelverdien ned fra 1,3 mill til NOK 500 000. Det er en av de prioriterte sakene i deres næringspolitiske program som nylig er vedtatt. Et annet prioritert punkt i kommende toårs-periode er at det må gjøres enklere for småbedrifter og lokalt næringsliv å delta i offentlige anbud.

Foreningen SMB Norge har ca. 5 500 medlemmer over hele landet, i de alt vesentlige små og mellomstore bedrifter. Mange av dem er leverandører til det offentlige. Deres næringspolitiske program for perioden 2023 til 2025 foreligger nå.

Topp-prioritet

I programmet er det blant annet en tipunkt-liste som viser hva SMB Norge vil prioritere. To av de ti gjelder offentlige anskaffelser:

  • Gjøre det enklere for småbedrifter og lokalt næringsliv å delta i offentlige anbud. Nasjonal terskelverdi for kunngjøring av anbud må justeres tilbake fra NOK 1,3 mill. til NOK 500.000.
  • I det offentlig i større grad vektlegger miljøgevinsten ved å bruke lokale aktører gjennom offentlige anbud

Legge til rette

I tillegg er det et eget kapittel kalt «Offentlig kapital – lokale arbeidsplasser» der det offentliges anskaffelser tema. Her heter det at små og mellomstore bedrifter i større grad må få ta del i omsetningen som skjer via offentlige innkjøp. Muligheten til å legge til rette for små og lokale bedrifter finnes i regelverket og må benyttes. Offentlige innkjøpere må forstå verdien i tilgjengelighet og lokale arbeidsplasser, oppfordrer SMB Norge, og mener:

  • Det offentlige må i større grad bruke frivillig kunngjøring og utforme konkurransegrunnlaget i anbudene på en måte som gir små og mellomstore bedrifter anledning til å delta.
  • Lov om offentlige anskaffelser og tilhørende forskrifter må endres slik at man kan prioritere lokalt og regionalt næringsliv i kommunale og fylkeskommunale anbud.
  • Dele opp kontrakten ved større anbud og ikke stille strengere krav enn nødvendig.

Bli den første til å kommentere på "SMB Norge vil ha nasjonal terskelverdi tilbake til 500 000"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.