Vil ha avklart om det er anbudsplikt ved anskaffelse av tjenestepensjon

Anbud365: Vil ha avklart om det er anbudsplikt ved anskaffelse av tjenestepensjon- ESA kan avklare hva som er korrekt anbudspraksis på tjenestepensjon. Vi opplever nå at kommunene er usikre på dette, og det vil være en fordel å få fjernet denne usikkerheten, sier Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand.

Skriv ut artikkelen

Storebrand har bedt EFTAs overvåkningsorgan (ESA) om å klargjøre at det er anbudsplikt ved anskaffelse av tjenestepensjon i kommuner og statlige helseforetak, fremgår det av en pressemelding fra selskapet. Storebrand ber også ESA vurdere praksisen som gjør at kommuner blir låst til KLP fordi de ikke får med seg sin opptjente egenkapital ved flytting – en fordel som selskapet mener er en ulovlig statsstøtte.

Kommunene kjøper årlig tjenestepensjon for nesten 60 mrd. Det er riktig og fornuftig at kommunenes største innkjøp tas på anbud, slik som alle andre innkjøp, heter det, likevel skjer ikke dette.

– ESA kan avklare hva som er korrekt anbudspraksis på tjenestepensjon. Vi opplever nå at kommunene er usikre på dette, og det vil være en fordel å få fjernet denne usikkerheten. En slik avklaring vil sikre et velfungerende marked, gjøre livet lettere for kommunene og kan spare dem for store summer, sier Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand.

Mye penger å spare

Pensjonsordningene skal ikke på anbud bare fordi man må – kommunene skal også være klar over at det kan være mye penger å spare ved å gjøre en vurdering av å bytte pensjonsleverandør. Det er også viktig å vite at de ansattes pensjon er bestemt i tariffavtalen, og de derfor får samme pensjonen uavhengig av hvilken leverandør kommunen velger.

– De kommunene som har gjennomført anbud de siste årene, har valgt å bytte leverandør og spart store penger. Et eksempel er Øygarden, som sparer 70 mill hvert år i avtaleperioden. Dette er mye penger for et kommunebudsjett, og kan komme ekstra godt med i de krevende tidene vi står i, sier Jon M. Hippe, leder for offentlig sektor i Storebrand.

Ulovlig statsstøtte?

Storebrand ber også ESA vurdere praksisen som gjør at kommuner blir låst til KLP fordi de ikke får med seg sin opptjente egenkapital ved flytting. For et privat finanskonsern som KLP er utgjør dette en fordel. Storebrand mener denne fordelen er ulovlig statsstøtte, siden det er fellesskapets midler som er stilt til disposisjon for selskapet på gunstigere vilkår enn det andre markedsaktører ville oppnådd.

– En løsning på dette problemet er en fordel for både kommuner og helseforetak – de får med seg hele sin egenkapital når de flytter, også den opptjente egenkapitalen, sier Grefstad. Kommune-Norge trenger en autorativ avklaring av disse spørsmålene, og Storebrand har derfor bedt ESA vurdere dette.

Bli den første til å kommentere på "Vil ha avklart om det er anbudsplikt ved anskaffelse av tjenestepensjon"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.