11 offentlige byggherrer krever avfallsfrie byggeplasser innen 2022

Anbud365: 11 offentlige byggherrer krever avfallsfrie byggeplasser innen 2022Avfallsfrie byggeplasser handler om å utvikle en produksjon som ikke genererer avfall, hverken på byggeplass eller ute hos produsent. Dette fordrer et samspill mellom byggherrer, entreprenører og leverandører/produsenter.

Skriv ut artikkelen

Avfallsfrie byggeplasser kommer stadig nærmere. Gjennom dialog skal byggebransjen nå motiveres til å utvikle løsninger som muliggjør slike byggeplasser. Startskuddet for dialogen går 8. april. Initiativet er kommet fra 11 toneangivende offentlige byggherrer, og tilrettelagt av Nasjonalt program for leverandørutvikling. De 11 vil sette krav om avfallsfrie byggeplasser i sine byggeprosjekter etter hvert som slike løsninger blir kommersielt tilgjengelige i markedet.

Dialogkonferansen finner sted i Næringslivets hus 8.april, og en veiledende kunngjøring om konferansen er nylig lagt ut på Doffin. Avfallsfrie byggeplasser er et fellesinitiativ fra 11 toneangivende byggherrer (Storbynettverket + Statsbygg): Sandnes eiendomsselskap KF, Stavanger kommune, Statsbygg, Kristiansand kommune, Bergen kommune, Tromsø kommune, Trondheim kommune, Undervisningsbygg (Oslo kommune) og Omsorgsbygg (Oslo kommune), Bærum kommune og Drammen eiendom KF. De 11 vil fra 2022 sette krav om avfallsfrie byggeplasser i sine byggeprosjekter – etter hvert som slike løsninger blir kommersielt tilgjengelige i markedet.

Formålet med dialogen

Invitasjonen til dialogkonferansen går til entreprenører, produsenter av byggematerialer og andre aktører som er involvert i prosesser knyttet til prosjektering, bestilling, levering, emballering og montering av byggematerialer og byggekomponenter. Formålet er å informere om det fremtidige kravet om avfallsfrie byggeplasser, diskutere muligheter og utfordringer med byggebransjen, og motivere byggebransjen til å utvikle løsninger som muliggjør avfallsfrie byggeplasser. Representanter fra virkemiddelapparatet vil også delta på møtet og informere om ulike støtteordninger for utvikling av slike løsninger.

Fellesinitiativet for avfallsfrie byggeplasser følger samme oppskrift/fremgangsmåte som utslippsfrie byggeplasser: Samler byggherrer for å kommunisere et fremtidig krav av avfallsfrie byggeplasser. I tillegg inspirere og motivere entreprenører og produsenter av byggematerialer og komponenter til å søke om penger til utviklingsprosjekter fra det offentlige (mest sannsynlig Miljøteknologiordningen denne gangen).

Som utslippsfrie byggeplasser

Nasjonalt program for leverandørutvikling har tro på at fellesinitiativet for avfallsfrie byggeplasser vil gi like gode og raske resultater som for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser der de første elektriske gravemaskinene og hybride betongbiler er på vei ut i markedet.

Det oppstår omkring 1,8 mill tonn avfall fra byggeaktivitet årlig i Norge. Dette er ca 14 % av alt generert avfall i Norge. Ca 635 000 tonn av dette kommer fra nybygg. Det utgjør ca 5 % av de totale avfallsmengdene i Norge. I tillegg oppstår avfall under produksjon av byggevarer til byggeplasser (betegnes som industriavfall) og den samlede avfallsmengden er med det enda høyere.

Paris-avtalen

Avfallsfrie byggeplasser handler om å utvikle en produksjon som ikke genererer avfall, hverken på byggeplass eller ute hos produsent. Dette fordrer et samspill mellom byggherrer, entreprenører og leverandører/produsenter. For å kunne stille realistiske krav er det viktig å legge til rette for at slike løsninger blir tilgjengelige framover, noe dialog med markedet og offentlige støtteordninger kan bidra til. Avfallsfrie byggeplasser vil være et viktig bidrag fra bransjen for at Norge skal klare sine forpliktelser i Paris-avtalen.

Utbyggerne bak fellesinitiativet vil stille krav om løsninger som kan oppfylle ambisjonen om avfallsfrie byggeplasser. Det vil stilles krav om at det tas i bruk ny teknologi, prosesser og produktløsninger som muliggjør avfallsfrie byggeplasser etterhvert som det blir tilgjengelig på markedet. I første omgang begrenses fellesinitiativet til avfall fra nybygg, industriell produksjon til nybygg og emballering.

Bli den første til å kommentere på "11 offentlige byggherrer krever avfallsfrie byggeplasser innen 2022"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.