Her råder ingen bekymring for bruk av kravet om 30% klima- og miljøvekting

Anbud365: Her råder ingen bekymring for bruk av kravet om 30% klima- og miljøvektingResultatene Lillestrøm kommune har oppnådd gjennom arbeidet med sin grønne innkjøpsstrategi har vært så gode at de nå vil ta det enda et steg videre og skrive en ny bærekraftstrategi som også inkluderer bl.a. etikk og menneskerettigheter. På bildet: Ine Høyer, innkjøpsrådgiver og fagansvarlig for grønne innkjøp og innkjøpssjef Carl Henriksen (foto: Bjørnar Grønhaug).

Skriv ut artikkelen

I Lillestrøm kommune er de ikke spesielt bekymret for den nye forskriften om 30% vekting av klima eller miljø i alle anskaffelser. Kommunen har pleid å vektlegge klima eller miljø med 20%, heter det i en artikkel på innovativeanskaffelser.no. I tillegg har kommunen også klart å formalisere hvordan man skal jobbe med klima og miljø basert på standardiserte malverk- med sin grønne innkjøpsstrategi i bunn. Dette gjør jobben enklere for innkjøperne og mer forutsigbart for leverandørene.

I Lillestrøm kommune er Grønn innkjøpsstrategi ikke bare et spørsmål om tall og prosentandeler, men også om tillit, dialog, og forankring på alle nivåer. Allerede i 2020 startet de innføringen av Strategi for grønne innkjøp, med retningslinjer for vektlegging av klima og miljø i sine anskaffelser. Det gjør at de ikke er spesielt bekymret for den nye forskriften om 30% vekting av klima eller miljø i alle anskaffelser.

Dette fremgår av et intervju Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) har gjort.

Ikke om, men hvordan

Kommunen har pleid å vektlegge klima eller miljø med 20% i sine anskaffelser. – Det skal ikke være noe spørsmål OM vi skal ivareta klima og miljø, men HVORDAN vi kan gjøre det best mulig sier Ine Høyer, innkjøpsrådgiver og fagansvarlig for Grønne innkjøp i Lillestrøm kommune, i LUP-saken.

En utfordring er ofte tid, kapasitet og kompetanse. Dette har Lillestrøm løst ved å dedikere en del av Høyers stilling slik at hun kan holde seg oppdatert. Mye kan også gjøres med standardisering av malverk, og lene seg på andre som har mer kunnskap og erfaring. Hun nevner bl.a. Svanemerket, Dyrevernalliansen og LUP.

Arbeidsgruppe for innovasjon

Som en del av sitt målrettede arbeid med innovative anskaffelser har Lillestrøm kommune opprettet en egen arbeidsgruppe de kaller Forenkling og forbedring. Alle de 9000 ansatte i kommunen kan melde inn en ide eller en tanke. Deretter kobles en utreder eller prosjektleder på, som utreder hva dette innebærer av tid, ressurser og gevinster. Det ses også på hvor og når gevinsten vil komme.

Deretter utarbeides det en prosjektbeskrivelse og det avgjøres hvem som skal kobles på og delta videre – dette kan være IT, helse eller andre. Til slutt legges det i kø hos innkjøp og blir til en anskaffelse.

Enkelt og forutsigbart

Kommunen har også klart å formalisere hvordan jobbe med klima og miljø. Hva som skal dokumenteres, hvordan skal utlysningen utformes, hva skal være krav, hvilke sanksjoner kommer om leverandørene ikke følger opp, er eksempler på standardiserte malverk kommunen bruker i sine anskaffelsesprosesser- med sin grønne innkjøpsstrategi i bunn. Dette gjør jobben enklere for innkjøperne og mer forutsigbart for leverandørene.

Lillestrøm kommune har dermed klart å sette fokus på klima og miljø i det aller meste av anskaffelser de gjør. Bl.a. har det satt preg på arbeidet med teknologiløftet i helsesektoren. Selv om anskaffelsen ikke dreier seg om klima eller miljø direkte jobbes det likevel med å ivareta klima- og miljøhensyn, fremgår det av LUP-artikkelen.

Lage ny bærekrafts-strategi

Resultatene Lillestrøm kommune har oppnådd gjennom arbeidet med Grønn innkjøpsstrategi har vært så gode at de nå vil ta det enda et steg videre og skrive en ny Bærekraftstrategi som også inkluderer blant annet etikk og menneskerettigheter, som er en viktig del av FNs bærekraftsmål. For å jobbe videre med det helhetlige bærekraftsperspektivet som også inkluderer etikk og menneskerettigheter, harkommunen også en egen fagansvarlig for dette området.

Bli den første til å kommentere på "Her råder ingen bekymring for bruk av kravet om 30% klima- og miljøvekting"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.