Kampen mot useriøse: Slik håndterer du de nye bestemmelsene

Anbud365: Kampen mot useriøse: Slik håndterer du de nye bestemmelsenePrimus motor i arbeidet i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) med å utvikle veiledninger til to nye bestemmelser knyttet til Norgesmodellen, Anne Cathrine Jacobsen. DFØ melder for øvrig at de etter planen vil tilby kompetansehevingstiltak om Norgesmodellen i løpet av 2024.

Skriv ut artikkelen

Riktignok i skyggen av all oppmerksomheten som de skjerpede miljø – og klimakravene har fått: Fra årsskiftet kommer ytterligere bestemmelser til bruk i kampen mot de useriøse. På den måten fylles Norgesmodellen til regjeringen med innhold. Nå presenterer Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) veiledninger til de nye bestemmelsene.

Regjeringen innfører fra nyttår 2024 flere nye seriøsitetsbestemmelser. De kommer i forskrift om offentlige anskaffelser og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår mv. i offentlige anskaffelser. DFØ har laget en ny veiledning til de nye bestemmelsene:

Steg-for-steg

DFØs veiledning viser steg for steg hvordan oppdragsgivere kan etterleve regelverket og ikke minst følge opp kontrollpliktene. Veiledningen er utarbeidet i samarbeid med Arbeidstilsynet. Den viser også maler for kontraktsvilkår som kan brukes sammen med veiledningen i relevante anskaffelser.

De nye bestemmelsene er en del av innføringen av Norgesmodellen. Den har til formål å bidra til at offentlige oppdragsgivere skal velge seriøse virksomheter til å utføre tjenester og bygge- og anleggsarbeider, og at de som arbeider i eller for disse virksomhetene skal ha anstendige arbeidsforhold.

Disse nye seriøsitetkravene kommer 1. januar

  • Endringer i anskaffelsesforskriften og forsyningsforskriften: Offentlig oppdragsgiver skal stille kontraktsvilkår om betaling av lønn og annen godtgjørelse via bank eller annet foretak med rett til å drive betalingsformidling
  • Endringer i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter: Offentlig oppdragsgiver skal stille krav om etterlevelse av reglene om obligatorisk tjenestepensjon og HMS-kort, og kontrollere at de følges opp
  • Endringer i byggherreforskriften: Nye krav til språkferdigheter og informasjonsplikt i bygge- og anleggsbransjen for å ivareta HMS og sikkerhetshensyn, og krav til kontraktsvilkår om dette.

Bli den første til å kommentere på "Kampen mot useriøse: Slik håndterer du de nye bestemmelsene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.