Offentlige anskaffelser: Stort og smått 28. oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 28. oktoberDet vil være viktig at offentlige og private aktører stiller tydelige krav til utslippsreduksjoner og energieffektivitet ved nye anbud og innkjøp, oppfordrer KS i et innspill til Klimautvalgets delrapport. På bildet, Helge Eide, områdedirektør i KS.

Skriv ut artikkelen

Nytt, gratis Anbud365-webinar 4. november, anskaffelsesfellesskap mellom tre fylker etter oppløsning av Viken, og kinesere sender klage over at de er vraket fra E8-utbygging. Anbudskonkurranse gav pristilbud nær dobbelt av budsjettet, og Møre og Romsdal med i EU-prosjekt – skal styrke sirkulære anskaffelser. I Sverige oppfordrer en statsetat til anmeldelse av de som ikke kunngjør kontraktinngåelse. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nytt gratis Anbud365-webinar

Ny mulighet for å løfte din kompetanse: Rammeavtaler med forhandlere er tema for Anbud365-webinaret i regi av Simonsen Vogt Wiig-advokatene Anne Buan og Christian Bjørtuft Ellingsen fredag 4. november. Å inngå slike avtaler blir stadig mer vanlige, men er de lovlige? Meld deg på nå – det er gratis!

Anskaffelseskonferansen 2022

Om du vil være med på Anskaffelseskonferansen 22. november, må du melde deg på innen tirsdag 8. november 2022 kl. 1200. Et fyldig og attraktivt program for det hybride arrangementet venter – og NB: Anskaffelsesprisen for i år skal også deles ut på konferansen. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) er arrangør.

Noe for deg?

En stadig oppdatert oversikt over ulike konferanser og seminarer av interesse for offentlige anskaffelser finnes i vår spalte «Fagkonferanser». Eksempelvis et webinar i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) 3. november – om offentlig energikjøp i en energikrise. Tips oss gjerne om arrangementer!

Anskaffelses-fellesskap etter oppløsning

Anskaffelser skal organiseres som en forpliktende samarbeidsorganisasjon for nye Akershus, nye Buskerud og nye Østfold fylkeskommuner fra 1. januar 2024 – som et kommunalt oppgavefellesskap – ikke eget rettssubjekt. Dette har fylkestinget i Viken nå vedtatt. Nye Buskerud fylkeskommune får ansvar for administrative støttefunksjoner.

Viktig med tydelige utslipp- og energikrav

Det vil være viktig at offentlige og private aktører stiller tydelige krav til utslippsreduksjoner og energieffektivitet ved nye anbud og innkjøp, oppfordrer KS i et innspill til Klimautvalgets delrapport.

Kinesere klager på E8-vraking

Det kinesiske milliardkonsernet SRBG har klaget inn beslutningen om at de ikke fikk lov til å legge inn anbud på E8-bygging i Ramfjord. Selskapet har reagert på at de er avvist fra å delta i konkurransen og at de ikke ble varslet på et tidligere tidspunkt i prosessen, melder Nordlys.

Tolkekjøp for 120 mill i 2021

Domstolene kjøpte tolketjenester for litt i underkant av 42 mill. kroner via formidlingsbyråer i 2021, mens politiet kjøpte tolketjenester for 77 mill. kroner via formidlingsbyråer samme år. Det opplyste justis- og beredskapsminisiter Emilie Enger Mehl i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.

StartOff om deling av skole-maskiner

For å nå sine ambisiøse mål for klima og miljø vil Oslo kommune utnytte utstyr de eier bedre, ved å dele mer og kjøpe mindre, og uten at det går utover driften. Kommunen etterspør nå en deleløsning for maskiner og utstyr som i første omgang vil tas i bruk i Oslo-skolen. Konkurransen gjennomføres som del av StartOff-ordningen.

Med i EU-prosjekt – styrke sirkulære innkjøp

Som den eneste fylkeskommunen i landet, har Møre og Romsdal blitt valgt ut som deltaker i EU-prosjektet «Circular Cities and Regions Initiative» (CCRI). Fylkeskommunen kommer til å bruke sin deltakelse i CCRI, blant annet til å styrke arbeidet med sirkulære innkjøp i Møre og Romsdal.

Trenger innleie, er anbudsstyrt

Byggenæringen har et særpreg som gir uforutsigbarhet og skaper særlige utfordringer med planleggingen av behov for arbeidskraft. Næringen er prosjektstyrt og basert på anbudskonkurranser. Innleie er et av verktøyene som er nødvendig for å håndtere uforutsigbar oppdragsmengde og sikre flest mulig fast ansatte i bedriften, ifølge NHO.

Ber om anskaffelsesplan for tog

– Norske tog må få fullmakt i 2023-budsjettet til å anskaffe flere tog, og i oppdrag å legge en anskaffelsesplan sammen med togoperatørene til 2024-budsjettet. Det mangler togsett nok til å kjøre de planlagte nye avgangene på jernbanesporene som bygges, og altfor mange av de togsettene vi har er uhensiktsmessig gamle, heter det fra Spekter.

Norske ekskludert fra helse-anbud

Dagens hjemmemarked fungerer ikke for norsk innovasjon til det norske markedet. Vi har eksempler fra pandemien der det ble samlet kapital og ressurser for å produsere munnbind i Norge. Når det første anbudet kom ut, ble de norske ekskludert fordi de var for små, sa adm.dir. Atle Hunstad i Melanor i en høring i Stortinget.

Anbudsprosess = nedbemanningsprosess

Antall ansatte i ferge- og lokalfart er på et kritisk lavt nivå. Gjennom for mange år har anbudsprosessen som ligger til grunn for tildeling av et samband i realiteten blitt en nedbemanningsprosess, heter det i et vedtak fra landsmøtet i Norsk Sjømannsforbund.

Tilbudspris nær dobbelt av budsjett

Et gammelt barnehage-bygget ble revet, og Vennesla kommune budsjetterte med totalt 19 mill for å bygge et nytt. Kommunen fikk inn fire tilbud på prosjektet, og det viser seg kostnaden for jobben kommer på rett over 35 mill, ifølge Vennesla Tidende.

Krisekjøp uten konkurranse

I sommer oppsto kritiske feil i datasentret i Steinkjer kommune, som da gjorde en kortsiktig avtale om leie av kapasitet – uten noen form for konkurranse. Begrunnelsen var en kritisk situasjon som gjorde at tiden det tar å gjennomføre en anskaffelse ville vært for lang, og dermed utgjorde en stor trussel, melder Steinkjer24.

Ble Europamestre i anskaffelser

Vinnerne av årets Procura+-konkurranser (EM i offentlige anskaffelser!) er klare: Utrecht, Nederland, Malmø, Sverige, Ghent, Belgia og Nederlands departement for økonomi og klimapolitikk vant hver sin av de fire aktuelle kategoriene. Tampere, Finland og København, Danmark, nådde også finale, men kom ikke helt til topps.

Anmeld dem som ikke kunngjør kontrakter

Ligg på dem som ikke oppfyller lovens krav om å kunngjøre inngåelse av kontrakter. Anmeld dem til Konkurrensverket om slike kunngjøringer uteblir. Oppfordringen kommer fra svenske Statskontoret til Upphandlingsmyndigheten (UHM). Statskontoret har på regjeringens oppdrag gjennomført en myndighetsanalyse av UHM.

Innovative innkjøp: Jakter finansieringsmodell

Danmark har bruk for en finansieringsmekanisme som reduserer risikoen i forbindelse med – og fremmer – innovative offentlige innkjøp. CO-PI (Center for offentlig-privat innovation) setter nå gang i en kartlegging av finansieringsmekanismer i andre land.

Islandsk kunngjøringsplattform

Også Island har sin Doffin: Utbodsvefur er den islandske kunngjøringsplattformen. Her kan også anbud under EU-terskelverdiene være å finne. 61 offentlige myndigheter er registrert på nettsiden, og hittil i år 150 anbud kunngjort. Nær 1600 potensielle leverandører har tegnet abonnement på meldinger om nye anbud.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 28. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.