Innkjøperundersøkelse: Bare 2% har nok ressurser til å følge opp bærekraftskrav

Anbud365: Innkjøperundersøkelse Bare 2% har nok ressurser til å følge opp bærekraftskravSKI (Statens og Kommunernes Indkøbsservice), her ved adm. dir Signe Lynggaard Madsen, har gjort en undersøkelse i forbindelse med utvikling av ny strategi (foto: Ulrik Jantzen).

Skriv ut artikkelen

Bare 2% av de danske, offentlige innkjøperne som var med i en undersøkelse sist høst, mente de hadde de nødvendige ressursene til å ha nødvendig oversikt over og til å følge opp krav til bærekraft. 68% sa at de prioriterer bærekraft lavest blant de fire kriteriene pris, kvalitet, leveringssikkerhet og bærekraft. Om fem år vil bare 37% vil prioritere bærekraft lavest – 63% mener at pris fortsatt vil være vesentligst.

Det var i september forrige år at Rambøll gjorde en analyse av bærekraftstrender i offentlige anskaffelser på oppdrag av SKI (Statens og Kommunernes Indkøbsservice). Formålet med analysen var å gi SKI et bedre utgangspunkt for å bidra til den grønn og bærekraftig omstilling i offentlig sektor. Undersøkelsen bygger på resultatene fra 26 intervjuer, en spørreskjemaundersøkelse og fokusgruppe-intervjuer.

Når det gjelder bærekraft, er det arbeidet med arbeidstagerforhold, sosiale forhold og etikk som ble høyest prioritert av innkjøperne, viste undersøkelsen. Det er også viktig at leverandørene prioriterer sosiale forhold. Det offentlige har forventninger om en begrenset stigning i arbeidet med etikk, arbeidstager- og sosiale forhold. Mange arbeider intenst med dette, så forbedringspotensialet er ikke stort.

Tredje mest prioritert

Derimot viste undersøkelsen at offentlige innkjøpere i fremtiden vil rette blikket mot andre bærekraftsområder, f.eks. miljø og energi. For tiden fyller miljømessige forhold tredje mest i de offentlige innkjøpernes arbeid med bærekraft.

Selv om det er økt fokus på bærekraft, ser fortsatt størstedelen av offentlige innkjøpere prisen som den vesentligste faktoren i deres arbeid. I valget mellom pris, kvalitet, leveringssikkerhet og bærekraft, er prisen den vesentligste faktoren for 72% av de offentlige innkjøperne. 68% prioriterer bærekraft lavest blant de fire kriteriene.

Pris som faktor holder stand

Imidlertid forventer de spurte at dette bildet endrer seg i tiden fremover. Om fem år forventer 7% av de offentlige innkjøperne å prioritere bærekraft høyest i sitt arbeid, og bare 37% vil prioritere bærekraft lavest. 63% mener at pris også fem år frem i tid vil være den vesentligste faktor i arbeidet med innkjøp.

Bare 2% av de som var med i undersøkelsen, mente de hadde de nødvendige ressursene til å ha nødvendig oversikt over og til å følge opp krav til bærekraft. En av grunnene til at det er slik, er at det sjelden er satt av ressurser til oppfølgingsarbeidet. Mange, især hos kommunene, forventer imidlertid at det blir satt av nødvendige ressurser til å gjennomføre den interne overvåkingen, og at dette blir et stort fokusområde etter hvert.

Flere av innkjøperne peker på at et mer formalisert samarbeid med sine fagavdelinger vil kunne hjelpe med å få avsatt ressurser og kapasitet til en mer systematisk oppfølging av bærekraftskrav.

Bli den første til å kommentere på "Innkjøperundersøkelse: Bare 2% har nok ressurser til å følge opp bærekraftskrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.